Boli si daunatori

#boli si daunatori #daunatori #buruieni #iedera #invadatori

Iedera ti-a invadat gradina? Iata cum sa scapi de aceste buruieni suparatoare

Exista o specie de iedera taratoare care in scurt timp iti poate acapara toata gradina. Vestea buna este ca sunt solutii pentru a scapa de aceasta buruiana care nu face altceva decat sa foloseasca drept hrana nutrientii din sol.

Ce este iedera taratoare

Glechoma hederacea, cunoscuta in popor si drept iedera taratoare sau rotunjoara, poate fi considerata o planta aromatica, tinand cont ca frunzele sale au un miros asemanator mentei. In acelasi timp insa este o buruiana extrem de agresiva, careia ii plac cu precadere zonele umbrite, dar creste la fel de bine si la soare. Modul sau de inmultire este asemanator celui al capsunilor si din acest motiv si formeaza rapid un covor dens, care sufoca restul plantelor.

Ca sa o poti recunoaste rapid trebuie sa stii ca frunzele ei sunt rotunde si dantelate, iar florile mici si albastrui.

Ce trebuie sa faci ca sa o elimini

Imediat ce ai vazut in gradina o tulpina, smulge-o cat mai degraba si nu ii da astfel voie sa se inmulteasca. Daca totusi si-a infipt adanc radacinile in pamant, foloseste un ierbicid care sa contina dicamba sau mecoprop. Fara o astfel de componenta nu ai nicio sansa sa scapi de invazia rapida a acestei specii de iedera. Repeta tratamentul dupa sase saptamani.

Ai grija insa cand folosesti ierbicidul pentru ca poti afecta si celelalte plante din gradina pe care nu vrei sa le omori.

Toamna este cel mai bun sezon de ierbicidare a terenului pentru controlul buruienilor cu frunze late, cum ar fi aceasta. La fel, un moment foarte bun este atunci cand planta a inflorit, pentru ca in acest fel ii opresti orice sansa de a se inmulti.

O varianta rapida pentru a scapa de aceste plante este sa le scoti cu radacina cu tot din pamant, insa este doar o solutie de moment, pentru ca in anul urmator ele vor aparea din nou.

Cum sa o tii departe

Aparitia acestei buruieni in gradina ta poate fi semnalul ca terenul este fie prea umed, fie are prea multa umbra sau nu este fertilizat. Un teren sanatos va face dificila inradacinarea acestei buruieni.

Atentie mare! Planta poate deveni otravitoare pentru caini si pisici, daca este mancata in cantitati mari.

Sursa foto: leicestershirevillages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare