Boli si daunatori

#orhidee #putregai #probleme orhidee #infectii virale

Orhidee: Cele mai des intalnite probleme

Orhideele sunt flori pretentioase, care necesita atentia si grija in fiecare zi, dar ofera ca rasplata flori deosebit de frumoase. Daca ai hotarat sa cultivi o orhidee in ghiveci, afla care sunt cele mai des intalnite probleme ale orhideelor.

Daca vrei ca orhideele tale sa arate bine cat mai multa vreme dupa deschiderea florilor, este important sa le oferi conditiile specifice fiecarei specii si sa previi din timp bolile care pot uneori distruge complet orhideea.

Prin aplicarea de fungicide si de substante antibacteriene in ingrijirea orhideelor, alaturi de monitorizarea atenta a florii pentru a opri la timp aparitia insectelor daunatoare , te poti bucura mai mult de orhidee, frumoasele florile exotice, in ghiveci.


Putregaiurile de origine bacteriana


Putregaiurile cauzate de bacterii, Erwinia spp. sau Pseudomona spp., pot afecta frunzele, intreaga coroana, dar si radacinile. Acestea apar atunci cand planta are parte de prea multa umezeala si nu are asigurata circulatia corecta a aerului in jur. Putregaiurile de origine bacteriana apar ca o pata pe frunze, care creste in timp. Taie partea afectata a frunzei si pudreaza pe rana praf de scortisoara sau foloseste un antibiotic precum Kasumin sau Streptomicina.


Putregaiurile de origine micotica


Ciupercile care ataca cel mai des orhideele sun Pythium spp., Botrytis spp. si Phytophtora spp. Simptomele includ aparitia unor pete negre pe spatele frunzelor si putrezirea radacinilor. Pot fi tratate stropind orhideea cu fungicide diluate ca Tachigaren (1 g per litru) sau Switch (1,5 g per litru).


Infectiile virale


O alta problema majora pentru orhidee sunt infectiile virale. Acestea se manifesta de multe ori prin aparitia unor pete albe pe frunze, dar simptomele pot fi variate. Orhideele afectate de virusuri nu pot fi salvate si se recomanda distrugerea sau izolarea de plantele sanatoase. Virusurile se transmit prin seva, deci este important sa elimini insectele daunatoare la timp si sa dezinfectezi cu atentie uneltele, cu alcool sau fosfat trisodic.


Ofilirea rapida


Momentul in care orhideea infloreste este special pentru cel care a ingrijit-o, dar poate fi uneori prea scurt. Cand o orhidee nu prezinta semne de boala si totusi ofileste prea rapid, problema tine de absenta substantelor nutritive necesare. In cazul in care oferi ingrasamantul necesar orhideei, problema tine de radacini. Verifica atent radacinile de la suprafata. Daca sunt moi si deformate, cauza problemei poate fi pamantul din ghiveci sau udarea excesiva.


Ingalbenirea frunzelor


La multe specii de orhidee care isi pierd frunzele iarna, ingalbenirea frunzelor este un pas natural inainte de formarea bobocilor. Opreste udarea plantei si mut-o intr-un loc racoros pentru a incuraja acest proces. In cazul orhideelor mereu verzi, simptomul este insotit de obicei de moartea plantei.


Insectele daunatoare


Paduchii de plante, afidele si alti daunatori afecteaza sanatatea orhideei, dar ii pot distruge si aspectul. Unele insecte gauresc frunzele si florile orhideei si ii pot afecta sanatatea. Foloseste insecticide speciale pentru orhidee, ca malathion, pentru sanatatea orhideei tale.

Sursa foto: Artificialtopiary.myblogs.us

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului