Boli si daunatori

#daunatori #boli #gradina #pamant #ingrasamant

Ramele, cel mai bun tratament pentru gradina ta

Esti oripilat de fiecare data cand vezi o rama in gradina ta si nu intelegi ce cauta aceste vietati in preajma casei tale? Afla ca ramele nu fac decat sa-ti dea o mana de ajutor. Iti vine sau nu sa crezi, ramele au un rol extrem de important in cresterea plantelor . O gradina plina de rame este o gradina sanatoasa. Iata care sunt beneficiile pe care le aduc aceste vietati gradinii tale:


1Imbunatatesc calitatea solului


Ramele se deplaseaza sapand mici tuneluri in pamant. Aceste tuneluri permit aerului si apei sa penetreze mai usor solul, creandu-se astfel un mediu ideal pentru dezvoltarea plantelor . In plus, in momentul in care “sapa” tuneluri, ramele slabesc duritatea solului si, prin deplasarea lor, transporta la suprafata minerale vitale. Totodata, prin activitatea lor subterana, ramele amesteca straturile diferite ale solului.

Un alt aspect important este ca ramele excreta substante care neutralizeaza pH-ul solului potential daunator. In plus, excrementele pietrificate ale ramelor, denumite coprolite, imbunatatesc anumite proprietati ale solului cum ar fi porozitatea si capacitatea de retinere a apei, datorita continutului de fosfat natural de calciu.


2Ajuta plantele sa se dezvolte


Ramele au un rol important in mentinerea sanatatii plantelor. Aceste mici vietati consuma bacteriile daunatoare plantelor si cara nutrientii necesari dezvoltarii radacinilor. Plantele pot folosi ulterior apa retinuta in tunelurile sapate de rame iar aerul din aceste orificii ajuta bacteriile din sol la descomperea materiei organice.

In plus, excrementele ramelor (coprolite) constituie un ingrasamant natural excelent pentru plante. Coprolitele ajuta plantele sa se dezvolte frumos si impiedica aparitia bolilor si daunatorilor.


3Aduc beneficii mediului


Ramele aduc beneficii mediului inconjurator . Unele bacterii ce traiesc in interiorul ramelor ajuta la distrugerea unor substante chimice din care sunt compuse materialele periculoase ce polueaza mediul. De asemenea, ramele pot sa reduca eroziunea solului. Un studiu al Universitatii din Minnesota a concluzionat ca ramele sporesc cu 35% abilitatea solului de a retine apa.
De asemenea, ramele sunt o sursa importanta de hrana pentru alte vietati, corpul lor fiind constituit din proteina in proportie de 70%.


Alte curiozitati despre rame:

 

  • ramele nu au plamani si respira prin piele; aceasta absoarbe oxigen si elibereaza dioxid de carbon;
  • daca o pasare rupe o jumatate din rama, segmentele lipsa se vor reface in cateva zile;
  • pentru a respira normal, ramele au nevoie de umiditate;
  • pot sa reziste pana la 2-4 luni de zile in apa de la robinet, fara mancare;

Sursa foto : lyfesimplified.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului