Boli si daunatori

#boli si daunatori #gradina #Verticilioza #oflilirea verticiliana

Verticilioza

Verticilioza sau oflilirea verticiliana este o boala care afecteaza peste 300 de specii de plante si este cauzata de o ciuperca - Verticilium dahliae sau Verticilium albo-atrum. Plantele care prezinta riscul de a fi infectate cu una dintre speciile Verticilium fungus sunt eudicotiledonatele.

Verticilium spp. ataca o varietate larga de legume, pomi fructiferi, flori, culturi si copaci. Ciuperca se gaseste in sol si se infiltreaza in planta prin radacinile acesteia. Spre deosebire de alte boli, simptomele verticiliozei nu sunt foarte evidente.

De altfel, boala se manifesta diferit de la un caz la altul. Daca uneori ataca subit o planta, provocand ofilierea acesteia in cel mai scurt timp, alteori boala poate ramane in interiorul plantei ani la randul inainte de a-i determina ofilirea.


Simptome


Simptomele verticiliozei sunt similare altor tipuri de ofiliri, prezentand cateva particularitati specifice ciupercilor Verticilium. Cel mai raspandit simptom este ofilirea insasi. Trunchiul sau tulpina plantei, dar si frunzele, se ofilesc datorita obturarii deschiderii vaselor.

In anumite situatii, doar o parte a plantei va parea afectata de verticilioza, deoarece, odata aflata in interior, ciuperca migreaza in special catre partile superioare ale tulpinii, respectivi, trunchiului.

Printre alte simptome ale ofilirii verticiliene se numara ingalbenirea frunzelor, necroza si caderea frunzelor. Decolorarea interna a tesuturilor plantei poate fi vizibila la taierea tulpinii.


Raspandirea


O ciuperca rezistenta, Verticilium poate fi prezenta in sol pentru perioade lungi de timp si se poate raspandi in feluri multiple. Cel mai frecvent mod de raspandire pe distante scurte este prin contactul radacinilor infestate cu unele sanatoase. Radacinile prezinta, in general, mici deschizaturi care pot fi cu usurinta colonizate de Verticilium, prezenta la o radacina infectata alaturata.

In lipsa unui tratament fungicid, semintele infestate pot fi transportate cu usurinta si pot imbolnavi si alte plante, Verticilium rezistand pana la 13 luni pe anumite tipuri de seminte.

Verticilioza poate fi raspandita si prin intermediul insectelor. Printre altele, s-a constatat ca albina megahila (taietoare de frunze), puricele frunzei de cartof (Empoasca fabae) si afidele pot transmite boala fungica, intrucat acesti daunatori provoaca distrugeri la nivelul plantei, permitand, astfel, accesul ciupercii.


Controlul bolii


Ofilirea verticiliana incepe ca o infectie moderata, locala, care, insa, in decurs de cativa ani, poate deveni o problema serioasa. In lipsa unui tratament adecvat, boala se raspandeste intr-o asemenea masura incat plantele trebuie inlocuite cu varietati rezistente.

Controlul poate fi obtinut prin plantarea de specii sanatoase intr-un sol necontaminat, prin plantarea unor specii rezistente si prin evitarea plasarii plantelor susceptibile in solurile care au fost contaminate la un moment dat.


Plante susceptibile la verticilioza


Iata cateva plante care risca sa fie infectate cu ciuperca Verticilium:

  • frasinul;
  • trandafirul;
  • azaleea ;
  • magnolia;
  • liliacul;
  • ulmul;
  • prunul;
  • calinul;
  • weigela;
  • artarul;
  • hreanul;
  • matraguna ;
  • camelia;
  • fuchsia.


Sursa foto: uky.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului