Caldura influenteaza toate procesele de viata ale legumelor din gradina ta. De la germinarea semintelor pana la maturarea legumelor si formarea unui nou rand de seminte, toate etapele din viata plantelor sunt direct influentate de caldura. Specialistii au impartit legumele in trei categorii, in functie de rezistenta si cerintele fata de temperaturile de afara:
1 Cu cerinte ridicate
In acesata categorie sunt incluse legumele ca ardeii, dovleceii, vinetele, castravetii, fasolea si rosiile.
Acestea au nevoie de 12-14oC pentru germinarea semintelor iar pentru vegetatie si fructificare minim 22oC. Ele pot rezista la temperaturi extreme de 35-40oC insa sunt foarte sensibile la temperaturi scazute de sub 3oC.
2 Cu cerinte reduse
Aici putem incadra morcovul, varza, conopida , gulia, ridichile, ceapa, usturoiul, prazul, mazarea, salata, spanacul, patrunjelul, pastarnacul.
Legumele din aceasta categorie necesita 3-5oC pentru germinarea semintelor si in timpul formarii partilor comestibile temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 14-20o C.
Este bine sa stii ca legumele incluse in aceasta categorie sunt rezistente la variatii de temperatura si chiar in conditiile unor valori termice negative.
3 Cu rezistenta la frig
In aceasta ultima categorie specialistii au inclus legumele multianuale sau perene, a caror durata de viata este cuprinsa intre 8-20 de ani.
Din aceasta categorie fac parte hreanul, sparanghelul, stevia, macrisul, anghinaria, leusteanul si tarhonul.
Cu ajutorul unor lucrari de protectie foarte sumare aceste legume pot rezista pe timpul iernii la temperaturi de -25-30oC.