Boli si daunatori

#canicula #plante #gradina #caldura

Vezi cum influenteaza canicula dezvoltarea legumelor tale

Caldura influenteaza toate procesele de viata ale legumelor din gradina ta. De la germinarea semintelor pana la maturarea legumelor si formarea unui nou rand de seminte, toate etapele din viata plantelor sunt direct influentate de caldura. Specialistii au impartit legumele in trei categorii, in functie de rezistenta si cerintele fata de temperaturile de afara:



1 Cu cerinte ridicate


In acesata categorie sunt incluse legumele ca ardeii, dovleceii, vinetele, castravetii, fasolea si rosiile.
Acestea au nevoie de 12-14oC pentru germinarea semintelor iar pentru vegetatie si fructificare minim 22oC. Ele pot rezista la temperaturi extreme de 35-40oC insa sunt foarte sensibile la temperaturi scazute de sub 3oC.


2 Cu cerinte reduse


Aici putem incadra morcovul, varza, conopida , gulia, ridichile, ceapa, usturoiul, prazul, mazarea, salata, spanacul, patrunjelul, pastarnacul.
Legumele din aceasta categorie necesita 3-5oC pentru germinarea semintelor si in timpul formarii partilor comestibile temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 14-20o C.

Este bine sa stii ca legumele incluse in aceasta categorie sunt rezistente la variatii de temperatura si chiar in conditiile unor valori termice negative.


3 Cu rezistenta la frig


In aceasta ultima categorie specialistii au inclus legumele multianuale sau perene, a caror durata de viata este cuprinsa intre 8-20 de ani.

Din aceasta categorie fac parte hreanul, sparanghelul, stevia, macrisul, anghinaria, leusteanul si tarhonul.

Cu ajutorul unor lucrari de protectie foarte sumare aceste legume pot rezista pe timpul iernii la temperaturi de -25-30oC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului