Boli si daunatori

#rhododendron #lacramioara #narcisa #poinsettia #craciunita

4 plante periculoase din gradina ta - I

Gradina ta poate parea locul ideal pentru relaxare, insa nu e de recomandat sa ai incredere totala in acest spatiu, mai ales cand vine vorba de siguranta copiilor si animalelor. Pe cat de frumoase, parfumate si gingase sunt anumite plante, pe atat de toxice si periculoase.



Exista o multime de plante ornamentale , care se pot transforma in plante extrem de toxice si otravitoare la cateva minute dupa ce sunt inghitite, indiferent ca sunt consumate din curiozitate sau din greseala. Hai sa aflam impreuna care sunt cele mai periculoase , cum afecteaza ele si care sunt simptomele intoxicarii cu ele.


1. Rododendronul ( ponticum)


De ce il crestem: Pentru parfum si culoare, dat fiind ca rododendronul creste in nuante de rosu, alb, roz sau mov, cu flori care apar primavara si frunze lucioase care rezista pana iarna.

Parti toxice: intreaga planta.

Cum se manifesta intoxicarea: Daca inghiti orice parte a acestei plante, te vei simti brusc rau. Intoxicarea se manifesta prin salivare excesiva, voma, lacrimare si scaderea pulsului. Se intra rapid in coma si moartea poate surveni la scurt timp.


2. Lacramioara (Convallaria majalis)


De ce o crestem: Nu creste mare, ramane aproape de suprafata pamantului si se remarca prin florile albe, delicate, in forma de clopotei, dar si prin parfumul puternic, caracteristic.

Parti toxice: Intreaga planta, mai ales frunzele.

Cum se manifesta intoxicarea: Desigur, sunt superbe in aranjamente florale, sau in gradina, insa chiar si apa in care le pastrezi poate deveni o . Lacramioara contine convalatoxina, care intensifica bataile inimii. O inghititura poate cauza dureri de cap, vedenii, halucinatii, iritabilitate si va afecta mai ales inima. Finalul va fi coma si moarte.


3. Narcisa (Narcissus poeticus)


De ce o crestem: Are flori superbe in forma de bulbi, cu mijlocul galben, iar parfumul ei o transforma intr-una dintre cele mai indragite flori.

Parti toxice: Intreaga planta, mai ales bublii, care induc voma.

Cum se manifesta intoxicarea: Un buchet mare de narcise tinut intr-o camera mica si neaerisita este de ajuns ca sa determine dureri de cap, asa ca imaginati-va ce inseamna sa inghiti o floare intreaga. Greata, convulsii, lesin, paralizie si moarte sunt urmarile ingerarii unei narcise. Daca ai o rana deschisa, ai grija sa nu intre in contact cu narcisa pentru ca secretiile bulbilor pot te pot afecta grav, pana la paralizia inimii.


4. Craciunita - Poinsettia ( )


De ce o crestem: Este preferata tuturor, fiind una dintre putinele plante care infloresc chiar in perioada sarbatorilor de iarna, in preajma Craciunului. Arata foarte frumos, ca ornament pe masa de Craciun sau tinuta in preajma bradului.

Parti toxice: Lichidul laptos care se gaseste in tulpina craciunitei.

Cum se manifesta intoxicarea: In ciuda reputatiei toxice, craciunita nu este chiar in topul listei plantelor ucigase. De-a lungul timpului, s-au inregistrat doar doua cazuri de intoxicare mortala cu craciunita. Daca ai copii mici sau animale de casa, e recomandat sa nu lasi planta la indemana lor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare