Boli si daunatori

#boli si daunatori #daunatori gradina #sfaturi gradinarit #combatere daunatori gradina #insecticide ecologice

Metode ecologice de combatere a daunatorilor din gradina. Iata cum scapi de ei!

Daca gradina de flori, de legume sau chiar livada ta au fost invadate de daunatori este bine sa cauti metodele cele mai eficiente care sa ii distruga. Cu toate acestea, fa un mic efort si incearca sa pastrezi mediul curat aplicand metode ecologice de combatere a acestora. Iata mai jos cateva solutii organice pe care le poti aplica cu succes in gradina ta.

Tratament pentru fructe

Solutiile pe baza de spinosad au avantajul de a elimina o mare parte din daunatori, mai ales din cei ce lovesc fructele de vara. Viermii de cires si cotarii pot fi combatuti prin stropirea cu solutii pe baza de spinosad. Aceasta este o bacterie extrasa din sol care are efect mortal asupra paianjenilor, omizilor si carabusilor.

Rotenona

Insecticidul, cu o actiune destul de lenta, se dovedeste aproape inofensiv pentru mamifere dar are meritul de a distruge in cateva zile, maxim o saptamana exemplarele de omizi devoratoare de frunze si carabusii. Rotenona este un extras natural din plante. Evita totusi pulverizarea acestuia in zona invecinata lacurilor cu pesti. Este extrem de toxica pentru ei.

Extract de crizantema

Piretrina extrasa din gingasa crizantema are un efect devastator asupra unora dintre cotropitorii rasadurilor tale de legume. Insectele cad lovite ca de traznet dupa ce ai stropit planta cu solutia pe baza de piretrina. Inclusiv paduchii de flori sunt afectati de aceasta substanta, iar actiunea ei se dovedeste a avea efect si asupra oualor si larvelor de gandaci.

Prevenirea invaziei

Invazia daunatorilor poate fi si prevenita. Uleiul de neem, un arbore originar din Asia, este extrem de eficient in stoparea atacurilor masive date de daunatori in gradina. Are efect asupra insectelor in stadiu incipient, reducandu-le apetitul si impiedicandu-le sa depuna oua in gradina ta. Gandacii de Colorado, omizile si gargaritele sunt insecte de care uleiul te scapa rapid. Il poti imprastia si fara manusi. Are efect benefic asupra pielii, tenului si scalpului.

Plante care se apara intre ele

Poti folosi si alte trucuri pentru protejarea rasadurilor. Morcovii vor creste in siguranta langa un rasad de praz. Ridichiile iti vor proteja capatanile de salata de atacurile musculitelor. Narcisele vor goni soarecii din gradina, iar iepurii pot fi tinuti la distanta cu ceapa.

Sursa foto: tlgdaily.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului