Boli si daunatori

#furnici #gradina #acarieni #gandaci #melci #daunatori gradina #afide #daunatori periculosi

6 dintre cei mai periculosi daunatori din gradina

Ai sadit plantele, le-ai udat in mod frecvent, le-ai tratat cu ingrasamant si cand sa culegi roadele observi ca altcineva s-a "infruptat" din ele. Sunt daunatorii din gradina care dau navala si distrug culturile. Iata cativa dintre cei mai periculosi daunatori ai plantelor care iti pot da batai de cap!


1. Afide

Exista peste 4.000 de specii de afide, insa nu toate provoaca daune majore plantelor, chiar daca mare parte dintre ele ataca fructele si trandafirii. Cele mai multe afide au corpul moale si colorat in verde, negru, brun sau roz. Afidele sunt specializate, astfel ca fiecare planta are propriul daunator.


2. Furnici

Furnicile devin periculoase atunci cand umbla in colonii. In primul rand, prezenta lor pe planta impiedica apa sa ajunga la radacina, motiv pentru care se va usca. In plus, furnicile atrag afidele, de aceea trebuie sa le indepartezi.


3. Acarieni

Acarienii sunt organisme mici, uneori microscopice, cu capul, toracele si abdomenul nediferentiate, iar aparatul bucal - o trompa alungita - este adaptat pentru ros, intepat sau supt. Acarienii rosii si galbeni sunt cei mai periculosi atat pentru plante, cat si pentru arbusti.


4. Insecte zburatoare

Printre daunatorii din gradina se numara si insectele zburatoare. Din aceasta categorie fac parte mustele, tantarii, moliile, care ataca radacinile plantelor si frunzele acestora. Exista anumite specii de muste care ataca doar unele legume si fructe, precum morcovii, ceapa, fructele ciresilor, etc.


5. Melci

In intreaga lume exista aproximativ 43.000 de specii de melci, care traiesc atat pe uscat, cat si in apa sau ca amfibieni. Pentru ca mare parte dintre speciile terestre de melci se hranesc cu plante, pot produce daune considerabile in gradini si sere.


6. Gandaci

In fiecare an, dupa ce se coc rosiile, gandacii isi fac simtita prezenta in gradini. Acesti daunatori sunt atrasi de mirosul legumelor, de aceea gradinarii recomanda sa plantezi menta sau busuioc in apropierea culturii pentru a tine la distanta gandacii.

Sursa foto: lapausejardin.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului