Boli si daunatori

# recunoastere boli # boli comune copaci #copaci #boli

Boli comune ale copacilor si cum sa le recunosti

Copacii pot fi afectati de o serie de boli, unele dintre acestea inofensive, altele insa destul de complicate care pot provoca adevarate ravagii in gradina. Iata cum arata cele mai comune boli ale copacilor si cum sa le recunosti.

Rugina frunzelor

Atunci cand pe suprafata frunzelor observi pete portocalii, aurii sau rosii, trebuie sa stii ca plantele tale au fost atacate de rugina. Chiar daca rugina nu distruge planta, ciuperca de rugina face ca frunza sa arate inestetic si in acelasi timp ajunge sa slabeasca planta deoarece afecteaza fotosinteza, procesul prin care planta se hraneste.

Cele mai multe ciuperci de rugina sunt inofensive pentru planta si rareori este nevoie sa iei masuri. Acolo unde este posibil, cel mai bine este sa rupi si sa distrugi frunzele, in toamna. Exista anumite fungicide care pot tine sub control ciuperca de rugina care afecteaza frunzele.

Mana de foc

Mana de foc face ca arbustii si arborii sa arate ca si cum ar fi ars intr-un incendiu, acesta este cel mai simplu mod in care iti poti da seama de aparitia acestei boli, in gradina. Florile si frunzele de pe unele crengi se ofilesc si devin brusc maronii sau negre. Mana de foc este provocata de o bacterie care, de obicei, apare in locuri cu multa umezeala. Albinele, ploaia sau instrumentele de gradinarit infectate pot raspandi boala. Pentru a scapa de aceasta bola, taie ramurile infectate si distruge-le si nu uita apoi sa dezinfectezi bine ustensilele folosite la taiere.

Fainarea

Fainarea este o boala a plantelor care se recunoaste datorita stratului alb care se depune pe frunze, mai ales in perioadele cu temperaturi scazute si umiditate crescuta. Frunzele afectate se pot ingalbeni sau inrosi si in cele din urma cad. Atunci cand plantezi copaci si arbusti noi, alege soiuri rezistente la fainarea. De asemenea, acest tip de mucegai poate fi controlat cu ajutorul unor fungicide.

Gala

Gala este un tip de excrescenta anormala care apare pe frunze, o boala care este provocata de o bacterie. Aceste excrescente pot varia ca dimensiune, de la cativa centimetri pana la umflaturi de mari dimensiuni care se formeaza pe trunchiul copacilor. Pentru a trata aceasta boala a copacilor, este recomandat sa apelezi la sfatul unui specialist, pentru ca este important sa fie determinata corect cauza aparitiei acestei boli.

Matura vrajitoarei

Matura vrajitoarei este o boala care consta in cresterea unui grup de ramuri subtiri, precum niste smocuri pe crengile copacilor. Aceasta boala se intalneste pe anumite specii de arbori si arbusti, in urma atacului unor ciuperci, virusuri sau insecte, ori din cauza unor leziuni sau mutatii genetice. Ramurile afectate de matura vrajitoarei vor trebui taiate si distruse.

Patarea frunzei

Patarea frunzelor este provocata de o ciuperca. Aceasta duce la aparitia unor pete rosii care ajung sa gaureasca frunza. Boala se raspandeste mai repede in sezonul rece, in timpul primaverii cand umiditatea este ridicata si atunci cand cresc frunze noi. Frunzele afectate vor trebui scuturate din copac si distruse. Taie crengile copacului pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului si foloseste mulci pentru a preveni raspandirea ciupercii de pe pamant spre copac.

Sursa foto: bhg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare