Boli si daunatori

#afectiuni plante #fainarea #depistare boli #boli plante #plante de gradina #rugina #flori #plante de apartament #mana #legume

Boli comune ale plantelor de gradina. Cum le depistezi

Plantele de gradina (legume, flori dar si pomi fructiferi) precum si plantele de apartament sunt vulnerabile in fata bolilor. Cele mai frecvent intalnite "afectiuni" ale plantelor sunt: fainarea, mana si rugina. Iata cum le poti depista usor, pentru a salva la timp plantele.

 

Fainarea

Fainarea este o una dintre cele mai intalnite boli ale plantelor si este provocata de diferite specii de fungi ale ordinului Erysiphales ce afecteaza aproape toate plante.

Aparitia fainarii este favorizata de schimbarile bruste de temperatura si de curentii de aer. Poate fi usor de recunoscut de oricine si se manifesta prin aparitia de "praf"alb pe frunze, flori si tije. Fainarea se extinde rapid de la o planta la alta si se reaspandeste rapid pe suprafata plantelor.

Mana

Mana este o boala ce afecteaza multe plante si legume din gradina. Aceasta este provocata de o ciuperca denumita Phytophthora infestans. Cel mai adesea este intalnita la culturile de rosii insa afecteaza si alte culturi precum cele de ardei, dovlecei, castraveti precum si la flori precum crizanteme, hortensii, muscate etc.

Mana se manifesta prin aparitia unor pete galbui pe frunze, ce se extind apoi pe tulpina si flori. Dupa o perioada petele galbui devin usor albicioase.

Rugina

Rugina este o boala infectioasa a plantelor, provocata de ciuperci microscopice patogene. Aceasta se manifesta prin aparitia unor umflaturi de culoare ruginie, portocalie sau chiar rosie, pe frunze, tulpini sau inflorescente.

Rugina impiedica dezvoltarea plantelor si a fructelor acestora. Aceasta afecteaza deopotriva culturile de legume, pomii fructiferi dar si florile din gradina si cele de apartament.

Sursa foto: eplante.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului