Boli si daunatori

#mulcire #mulci #mulci gradina #mulci toxic

Ce trebuie sa stii despre mulciul toxic

Mulciul pastreaza umiditatea in sol si impiedica cresterea buruienilor, fiind un material organic util in orice gradina. Cu toate acestea, in unele cazuri, mulciul devine toxic si distruge plantele pe care ar trebui in mod normal sa le protejeze.

Iata ce este bine sa stii despre mulciul toxic:


Descompunerea mulciului


Pentru ca mulciul sa fie bun de folosit, este important modul in care se descompune materialul organic.

Procesul de descompunere necesita o buna circulatie a aerului. Cand stratul de mulci este prea compact, nu se oxigeneaza si mulciul se descompune la o temperatura inalta. Acest lucru duce la fermentarea materiei organice, iar mulciul devine toxic.

In cazul unui mulci toxic, acesta are un miros puternic, greu de suportat. Cand mulciul toxic este imprastiat in jurul plantelor, gazul eliberat de mulci arde plantele.

Cand se foloseste un material proaspat, suculent, acesta trebuie intins intr-un singur strat. In acest fel, materialul se descompune corespunzator, fara riscul de a face mucegai.


Cum recunosti mulciul toxic


Mulciul toxic nu este foarte usor de recunoscut. Se poate ca acesta sa aiba o culoare ceva mai inchisa decat mulciul obisnuit. Mirosul este prezent in ambele tipuri de mulci, la cel toxic, insa, fiind un miros diferit.

Cand nu exista niciun semn clar, mulciul trebuie testat. Pentru ca efectul sa se faca simtit imediat, se ia din mulci un strat din interior, nu de la margini. Alege cateva plante ieftine, la care poti renunta fara probleme in cazul in care mulciul se va dovedi toxic. Imprastie stratul in jurul plantelor si asteapta 24 de ore. Daca dupa aceasta perioada plantele arata la fel, mulciul este bun de folosit.


Alte tipuri de mulci


Alte tipuri de mulci sunt cele non-organice. Un tip permanent de mulci este piatra sfaramata. Aceasta este incorporata rapid in sol si ramane acolo. In cele mai multe cazuri, mulciul din piatra nu este toxic. Exista, insa, mulci care poate contine calcar, acesta avand un efect negativ asupra unor plante.

Mulciul din plastic este toxic pentru animalele care consuma accidental asa ceva.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare