Boli si daunatori

#tomate #rosii #boli plante #mana tomate

Cum combati mana tomatelor (phytophthora infestans)

Mana tomatelor este una dintre principalele boli cu care se confrunta rosiile. Aceasta afectiune este cauzata de o ciuperca, phytophthora infestans. Descopera cum se manifesta mana tomatelor si cum o poti combate pentru a avea legume frumoase si gustoase.
 

Cum se manifesta mana tomatelor


Primele simptome de mana la tomate se manifesta pe la mijlocul lunii iulie, intai la nivelul frunzelor. Acestea incep sa capete pete de culoare verde-maronie, cu un strat subtire de puf fin, albicios, specific ciupercilor. In timp, aceste pete se inchid la culoare si provoaca uscarea frunzelor.

Nu numai frunzele sunt afectate de mana tomatelor. Fructul propriu-zis poate fi atacat de aceasta boala inca dinainte de a fi copt, ceea ce inseamna ca aceasta cultura este compromisa, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Pe fruct incep sa apara zone necrozate, putrezite, de culoare verde-maslinie. Pe masura ce mana tomatelor avanseaza, petele se extind, iar fructul moare. De multe ori, se desprinde de pe planta si cade jos. Semintele de tomate, atacate de mana, devin incapabile de germinatie, in timp ce tulpina se usuca si provoaca ruperea plantei.
 

Cum se transmite mana tomatelor


Mana tomatelor se transmite de la cultura la cultura, in conditii prielnice dezvoltarii ciupercii phytophthora infestans: temperaturi cuprinse intre 15-18 grade Celsius, ploi frecvente, roua, ceata. In general, cele mai afectate de mana tomatelor sunt culturile din solurile slab drenate.
 

Combate mana tomatelor cu funcicide


Cele mai eficiente solutii impotriva ciupercii phytophthora infestans care provoaca mana tomatelor sunt fungicidele. Initial, poti aplica tratamente de prevenire a bolii, precum Triumf, sau Rover. Pentru a stopa boala, poti folosi fungicide precum Fanion sau Ridomil.
 

Masuri de protectie impotriva bolii mana tomatelor


Deoarece si cartoful si vanata sunt legume predispuse la aceasta boala, este indicat sa nu cultivi rosii langa aceste tipuri de plante, pentru a preveni extinderea bolii. Nu este indicat sa plantezi tomate pe fostele culturi de cartofi, deoarece pot ramane urme ale ciupercii phytophthora infestans in eventuale seminte.

Daca observi o planta afectata de mana tomatelor, este indicat sa o arzi, pentru a nu permite ca si plantele din jur sa fie afectate.

Nu recolta seminte din fructele afectate de mana, deoarece data viitoare cand le plantezi vor da nastere unor noi plante bolnave.

Tot pentru a preveni dezvoltarea acestei boli, este indicat sa folosesti zeama bordoleaza 1 % sau oxiclorura de cupru 0.5 %.

De asemenea, este indicat sa folosesti ingrasaminte minerale, care intaresc rezistenta plantei. Este vorba despre substante bogate in potasiu.

Rasadurile de tomate se obtin doar din seminte sanatoase. Pentru a te asigura ca folosesti cele mai bune seminte, este indicat sa le dezinfectezi inainte de a le rasadi. Incalzeste un vas cu apa pana la temperatura de 50 de grade Celsius, apoi scufunda semintele in apa timp de 10 minute.

Sursa foto : Phytophthora infestans
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare