Boli si daunatori

#buruieni #combatere buruieni #cauze buruieni

Cum elimini buruienile in mod eficient

Buruienile sunt plante care nu au nicio valoare si nu iti aduc niciun beneficiu daca se dezvolta in gradina ta. Dimpotriva, buruienile sunt adaptate sa traiasca impreuna cu alte plante cultivate si nu de putine ori se fac vinovate de recolta slaba.

Prin natura lor, buruienile cresc in spatiile destinate plantelor benefice din gradina si determina scaderea temperaturilor de la suprafata solului cu pana la 4 grade Celsius. Surprinzator sau nu, buruienile se dezvolta mult mai rapid decat legumele sau alte plante din gradina ta, iar acest lucru este cauzat de faptul ca ele absorb mult mai repede apa si substantele fertilizante din sol. Nu lasa buruienile sa-ti invadeze gradina. Afla cum le poti elimina in mod eficient.

1 Elimina buruienile cu inalbitor

Inalbitorul pe care il folosesti pentru a scoate petele de pe haine iti poate fi de folos in lupta cu buruienile. Specialistii recomanda sa torni inalbiror la radacina buruienilor, insa ai grija sa nu stropesti cu aceasta substanta plantele benefice. Inalbitorul va feri cultura ta de rozatoare si alte insecte daunatoare.

2 Elimina buruienile cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este foarte util pentru eliminarea buruienilor. Presara acest praf in jurul culturii tale si o vei feri de platele inutile.

3 Buruienile adora apa

Buruienile se dezvolta extraordinar de mult dupa cateva zile de ploaie. In acest caz, nu prea ai cum sa actionezi. In schimb, atunci cand uzi gradina, ai grija sa nu lasi solul sa musteasca de apa.

4 Elimina buruienile cu sare

Buruienile care iti strica aspectul aleei din piatra sau cele care cresc printre dale si pavaje pot fi eliminate cu sare. In perioada de germinare, presara sare peste buruiana. Acest proces ii va stagna dezvoltarea.

5 Elimina buruienile cu votca

Dizolva aproximativ 50 de mililitri de votca in apa si adauga 4-5 picaturi de detergent de vase. Amesteca bine solutia si pulverizeaz-o pe buruieni. In scurt timp, acestea se vor usca.

6 Elimina buruienile cu otet

Acidul acetic continut de otet poate starpi dezvoltarea buruienilor, insa ai grija cum il folosesti. Deoarece otetul nu face diferenta intre plantele inutile, precum buruienile, si plantele benefice, precum legumele sau fructele, este indicat sa il aplici doar in locul in care vrei sa "omori" planta. Daca vrei sa folosesti aceasta metoda naturala de eliminare a buruienilor, fierbe otetul intai. Prin fierbere, concentratia de acid acetic a otetului creste.

7 Elimina buruienile cu apa clocotita

Apa clocotita este, poate, cea mai simpla metoda de eliminare a buruienilor din gradina. Nu este, insa, foarte eficienta pe termen lung, de aceea este indicat sa repeti oparirea buruienilor atunci cand observi ca incep sa se dezvolte din nou.

8 Elimina buruienile cu ziare

Pentru a sufoca buruienile, poti folosi ziare. Aceasta metoda simpla este foarte eficienta, insa nu garanteaza o gradina curata tot anul. Monitorizarea si ingrijirea culturilor trebuie facute permanent. Acopera solul cu un strat generos de foi de ziare (cam 10 foi), apoi acopera-le cu un strat de mulci (10-15 centimetri). Dupa aceasta operatiune, uda intreaga zona, compactand mulciul. Rezultatele nu se vor vedea din primele saptamani, insa efortul de a elimina astfel buruienile merita, sustin specialistii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului