Boli si daunatori

#fainare legme #prevenire aparitie fainare #fainare vinete #fainare ardei #fainare rosii

Cum recunosti si cum previi aparitia fainarii la tomate, ardei si vinete

Legumele solanacee, mai exact rosiile, vinetele si ardeii, se afla printre cele mai apreciate culturi datorita continutului ridicat de substante nutritive, fiind folosite cu precadere in gastronomie. Indiferent ca e vorba de culturi in camp deschis sau in spatii protejate, acestea au o mare importanta economica in agricultura tarii.

Totusi, chiar daca aceste culturi sunt preferate de legumicultori, exista o serie de provocari care pot sa apara pe parcursul cultivarii si pana la recoltare, in special din cauza bolilor.

Una dintre cele mai intalnite boli ale legumelor solanacee este fainarea (Leveillula taurica sau Leveillula solanacearum). Ciuperca se dezvolta atunci atunci cand temperatura este cuprinsa intre 22 si 30 grade Celsius, iar umiditatea din aer este de 85 - 95%. Raspandirea ei este favorizata de vant, dar si de alti daunatori precum musculita alba sau afide.

In functie de cultura afectata de fainare, exista cateva simptome si semne care ajuta la identificarea acesteia. Iata, asadar, cum se manifesta fainarea la legumele solanacee:

Cultura de rosii

In cultura de rosii, aparitia bolii este favorizata de temperatura ridicata si umiditate, dar si de fertilizarea excesiva cu azot. Primele semne apar la sapte zile de la contaminarea culturii de rosii cu sporii ciupercii.

Fainarea afecteaza organele aeriene, cu precadere frunzele, care nu se mai dezvolta complet si capata un aspect deformat. Pe partea superioara a frunzelor pot sa apara in jur de 30 de pete galbui decolorate, cu contur neregulat. In dreptul petelor poate fi observata o eflorescenta fina, de culoare cenusiu-albicioasa. Pe langa aceste pete mai pot sa apara si puncte mici de culoare brun-negricioasa.

Boala se dezvolta in camp in perioadele ploioase din timpul verii, deoarece se creeaza conditiile prielnice pentru aparitia ciupercii. Condesul din sere este in acelasi timp un factor favorizant aparitiei bolii. Alti factori mai pot fi si densitatea mare de plante pe suprafetele cultivate, dar si cresterile viguroase ale tulpinilor.

Cultura de ardei

Fainarea la ardei afecteaza organele aeriene, precum frunzele, petiolii sau tulpinile. Boala se manifesta sub forma unei pasle albicioase, iar pe masura ce evolueaza incep sa apara puncte mici de culoare galbuie care apoi capata o culoare bruna-negricioasa. Frunzele afectate se usuca si cad. Cele mai puternice atacuri ale fainarii la ardei au loc in solarii.

Cultura de vinete

La cultura de vinete atacul acestei boli poate fi recunoscut dupa aparitia pe partea superioara si cea inferioara a frunzelor a unor pete acoperite de un puf alb. Pe masura ce boala evolueaza aceasta ataca si nervurile, iar frunzele de la baza plantelor de ofilesc si cad. Ulterior, tulpina se brunifica si apar crapaturi pe suprafata acesteia.

Pagubele produse de fainarea la legumele solanacee afecteaza atat calitatea, cat si cantitatea recoltei. Daca boala nu este prevenita sau tratata la timp, acesta poate cuprinde suprafete mari ale culturilor de legume, indiferent ca e vorba de rosii, ardei sau vinete.

Cum previi aparitia fainarii

Una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a aparitiei fainarii la solanacee este aplicarea tratamentelor cu fungicide.

DagonisĀ® este un fungicid polivalent care combina doua substante active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) si difenoconazol (triazol), fiind eficient in combaterea fainarii la rosii, ardei si vinete.

Modul de actiune presupune inhibarea dezvoltarii si reproducerii ciupercii, indiferent de stadiul de dezvoltare in care se afla, dar si inhibarea bolilor care pot fi transmise prin sol la seminte. Doza recomandata este de un litru pe hectar, la interval de sapte zile intre aplicari si cel mult trei tratamente. Odata aplicat, acesta ofera protectie indelungata atat impotriva fainarii la legumele solanacee, cat si a alternariozei.

In concluzie, pentru o cultura sanatoasa si o recolta bogata este necesar ca legumicultorii sa recunoasca semnele fainarii inca de la primele simptome, si, cu atat mai mult, sa aplice tratamente eficiente pentru combaterea bolii.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare