Boli si daunatori

#buruieni #curte #plante

Cum sa combati buruienile

Desi este mai bine sa previi decat sa tratezi, exista cazuri in care aparitia buruienilor nu poate fi prevenita sau evitata. Cu toate acestea, gradinaritul nu este o povara chiar atat de mare. Iata cateva solutii de combatere a buruienilor atat pe termen scurt cat si pentru perioade mai mari de timp.

 

1 Smulge-le imediat ce le observi

In cazul in care gradina ta nu este foarte mare si o poti controla destul de usor, atunci iti poti rezerva cateva ore pe saptamana pentru a curata buruienile ce apar. Este bine sa le surprinzi imediat dupa ce au iesit din pamant pentru a nu le acorda timp sa ajunga la maturitate si sa creeze seminte.
Foloseste uneltele de gradinarit potrivite sau smulge-le cu mana, cu ajutorul unei manusi de gradina.
2  Praseste pamantul pentru un efect mai rapid

Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie sau ai de-a face cu o suprafata mai mare de teren, atunci praseste pamantul pentru a scapa de buruieni . Este foarte important sa incerci sa le scoti si radacinile pentru a evita ca acestea sa creasca la loc. Aduna-le cu atentie de pe teren cu ajutorul greblei.
3  Scapa de buruienile mari din jurul casei

Fie ca exista locuri in curte unde cresc buruieni, fie ca in afara curtii tale exista petice de pamant populate de aceste ierburi daunatoare, este bine sa scapi de ele pentru a preveni ca intreaga ta gradina sa fie contaminata.

Daca ai de-a face cu buruieni foarte mari si cu un sol nehidratat si tare, atunci este bine sa le cosesti. Astfel inlaturi tulpina si eviti ca aceasta sa produca semintele ce vor fi transportate apoi de catre vant.
4 Foloseste ingrasaminte pentru plantele/florile tale

In ceea ce priveste sanatatea si calitatea plantelor din curtea ta, este bine ca acestea sa primeasca un adjuvant pentru a putea lupta cu daunatorii. Ingrasamintele sunt foarte importante deoarece grabesc dezvoltarea culturii tale, aceasta nemailasand loc pentru ca buruienile sa creasca si sa se extinda.
5 Schimba locul culturilor de la an la an

Fiecare cultura are o categorie de buruieni caracteristica. Daca in fiecare an, pe o suparafata de sol, se vor cultiva aceleasi plante, buruienile vor fi din ce in ce mai puternice si din ce in ce mai multe datorita conditiilor favorabile de hrana.

Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, se recomanda rotatia culturilor , pentru ca buruienile specifice unei anumite plante sa nu poata supravietui in compania alteia. De asemenea, este bine ca densitatea plantelor dintr-o anumita zona sa fie echilibrata. Locurile goale, in care nu s-a dezvoltat nimic, vor permite ivirea buruienilor. Cu cat pamantul este mai bine acoperit, cu atat buruienile vor fi mai putine.
6 Foloseste erbicide

Erbicidele pot fi aplicate doar cu ajutor specializat si respectand norme importante de protectie. O aplicare „dupa ureche” poate duce la distrugerea culturii, la risipa de solutie si poate afecta chiar sanatatea persoanelor care intra in contact cu zona respectiva.

Firmele de profil iti vor recomanda solutia potrivita, precum si metoda de aplicare a acesteia. Atentie! Erbicidele pot cauza alergii foarte puternice si pot produce chiar moarte in cazul in care sunt folosite in exces si fara control de specialitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului