Amenajarea gradinii

#gazon #fertilizare #ingrasamant

Cum sa fertilizezi corect gazonul

Ingalbenirea gazonului poate fi un semn clar ca acesta nu este hranit corespunzator. Dupa semanare , gazonul consuma substantele nutritive din sol si este necesar sa asiguram in continuare o cantitate suficienta pentru buna crestere si dezvoltare a plantelor. Este bine sa facem acest lucru rational, chiar si dupa infiintarea peluzei, pentru a reda solului substantele consumate sau spalate de apa.

 

Fertilizarea are un efect pregnant asupra compozitiei floristice. In orice tip de peluze aplicarea rationala a ingrasamintelor imbunatateste compozitia floristica, adica scade proportia de specii nevaloroase si creste procentului de graminee valoroase.
 

Tipuri de ingrasamant
 

Sunt recomandate ingrasamintele de tip granule care se elibereaza in cateva saptamani sau luni si efectul lor este unul constant indiferent de factorii climatici si cantitatea de apa din irigare sau precipitatii. Se pot folosi si alte tipuri de fertilizanti clasici, cu costuri mai mici, insa efectele lor sunt unele de scurta durata si nu asigura plantelor din gazon elementele si microelementele necesare dezvoltarii pentru o perioada cat mai lunga de vegetatie.

Majoritatea metodelor au acelasi mod de aplicare, respectiv prin imprastiere. Fertilizarea prin sistemul de irigare nu este atat de eficient, deoarece din cauza anumitor factori ( vant, presiunea apei ) nu se distribuie uniform o cantitate egala de solutie, existand zone fertilizate din abundenta si altele foarte slab fertilizate. Costurile sunt mai reduse decat in cazul fertilizantului tip granule, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.

Cantitatea de ingrasamant granulat aplicata pe 1m2 poate diferi de la un producator la altul, fiind in general cuprinsa intre 30-50 grame / m2. Putem aplica manual prin imprastiere uniforma sau cu aplicatoare speciale, gasite in comert. Aplicarea o facem cand terenul este uscat, apoi irigam.

Primavara si vara se fertilizeaza cu un ingrasamant bogat in azot, iar toamna spre iarna se da un ingrasamant de tip "winter", care are o perioada de actiune cuprinsa intre 4-5 luni.
 

Efecte si riscuri
 

Efectele ingrasamintelor asupra suprafetelor gazonate: independent de elementele nutritive pe care le aduc in sol, ingrasamintele se caracterizeaza prin faptul ca au aceleasi tipuri de efecte, respectiv crestere vegetativa, pregatirea pentru iarna si rezistenta la temperaturi scazute, infratire, mai evidente sau nu la unul din elemente. Actiunea unui singur element fertilizant este inferioara cazului in care se aplica mai multe elemente in complex, datorita efectelor mai sus amintite.

Insusirile solului sunt influentate de fertilizare , dar nu intotdeauna in mod pozitiv. Forma ingrasamantului, doza aplicata, raportul dintre elemente, pH-ul solului sunt factorii principali care duc la realizarea acestor influente.

Folosirea doar a ingrasamintelor minerale cu reactie fiziologica acida produce scaderea pH-ului si este obligatoriu sa intervenim cu amendamente. In cazul in care se aplica o doza mai mare de ingrasamant, gazonul din zona respectiva va fi ars, apar goluri si se reface foarte greu. De asemenea, daca aplicarea nu este uniforma, va fi afectat aspectul, prin cresteri disproportionate.

Costuri: 1 kg de ingrasaminte cu eliberarea controlata variaza intre 10 si 25 de lei, au efecte de 2-2,5 luni si dintr-un kg se fertilizeaza 20-30 mp.

Sursa foto : www.img.hgtv.com


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare