Boli si daunatori

#pesticid #ingrasamant #plante #flori

Cum sa folosesti tratamentele pentru plante

Ingrasamantul, insecticidele sau pesticidele sunt ingrediente de care plantele tale pot avea nevoie la un moment dat. Totusi, daca nu esti un expert in ceea ce priveste acest tratament, trebuie sa le aplici cu atentie si sa tii cont de cateva reguli simple.


Cum sa folosesti  pesticidul


Utilizarea pesticidului trebuie sa fie facuta intr-un mod foarte echilibrat. Pe de-o parte doresti sa elimini definitiv daunatorii plantei, insa pe de cealalta parte, trebuie sa ai grija ca produsul sa nu dauneze plantei sau sa alunge sau omoare alte insecte de care planta are nevoie. Asadar, inainte de orice, trebuie sa ceri parerea unui specialist. Mergi la fitofarmacie si explica-i inginerului care este problema plantei tale. Da-i cat mai multe detalii si cere-i cat mai multe informatii.


Daca este posibil, ia o proba pentru ca totul sa fie cat mai clar. Rupe o frunza bolnava din planta ta, eventual o bucata pe care se afla si cateva insecte/ciuperci si du aceasta mostra inginerului.


Dupa ce ti-a recomandat un produs, este bine sa nu il folosesti inca din prima conform instructiunilor. Pentru inceput, dilueaza o cantitate mica de produs si aplica solutie pe cateva frunze afectate pentru a vedea care este rezultatul. In cazul in care frunzele au de suferit in urma tratamentului, inseamna ca insecticidul este multe prea concentrat si ca dauneaza plantei. In acest caz, ar fi bine sa te intorci la magazin si sa ceri un produs mai slab sau sa diluezi produsul si mai mult si sa faci acelasi test.


Daca totusi rezultatele sunt bune, foloseste produsul pe intreaga suprafata a plantei, dimineata sau seara.


Cum sa folosesti ingrasamantul


In primul rand, este foarte important sa stii ca plantele necesita ingrasamant, in general, doar in lunile martie – septembrie. Totusi, acest lucru depinde foarte mult in functie de plante. De exemplu, trandafirii pot fi fertilizati lunar, doar pana la sfarsitul lunii iulie.


De asemenea, un alt aspect esential este acela ca nu toate florile au nevoie de acelasi ingrasamant. Unele plante au nevoie de fosfor, potasiu, fier, cupru, azot , bor, mangan sau magneziu.  Ingrasamantul lichid se foloseste o data la aproximativ 10 zile, doar in sezonul cald.


In cazul in care nu vrei sa utilizezi ingrasamantul lichid si sa il adaugi in apa de fiecare data cand uzi floarea, poti opta pentru ingramanatul solid, care au forma asemanatoare unor bomboane. Acestea se introduc in pamant (numarul depinde de marimea ghiveciului, dar in general sunt suficiente 2 – 3 bucati). O alta varianta asemanatoase sunt betisoarele cu ingrasamant care se utilizeaza in aceeasi maniera. Ingrasamantul dat plantei sub aceasta forma ii ajunge pentru aproximativ 2 - 3 luni, asa ca nu trebuie sa iti faci griji de faptul ca ai uitat sa le oferi resursele necesare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului