Boli si daunatori

#daunatori #gradina #plante

Cum sa scapi de melcii din gradina

Limacsii (melcii fara cochilie) din gardina ta pot aduce pagube insemnate pentru ca se hranesc cu frunzele, radacinile, tuberculii sau chiar fructele diverselor plante, in care sapa cavitati si galerii. Intr-adevar, exista tot felul de produse pe piata pentru combaterea acestor melci de gradina, insa unele dintre ele ar putea fi toxice pentru plante si animalele de companie. De aceea, este recomandat sa apelezi mai intai la metode mai prietenoase cu mediul inconjurator. Iata cateva dintre acestea:


1Scormoneste pamantul primavara


Limacsii isi ascund ouale in pamant. Femela depune ouale intr-o mica groapa pe care o sapa singura. Dupa ce a depus pana la 70 oua, cu coaja tare, le acopera bine pentru le asigura umiditatea necesara dezvoltarii si pentru a le proteja de alte vietati. De aceea, este bine ca primavara sa ari sau sa sapi pamantul. Ouale si larvele vor sfarsi uscandu-se din cauza expunerii.


2
Cultiva plante evitate de melci


Exista anumite plante pe care melcii le evita. Printre acestea se numara: ghimbir, usturoi, menta, arpagic, varza rosie, salvie, floarea-soarelui, chimen, cicoare sau andiva . Este indicat sa cultivi aceste plante in jurul gradinii tale sau in preajma legumelor care pot fi atacate de melci, pentru a impiedica infiltrarea lor.


3 Arunca zatul de la cafea in gradina


Melcii fara cochilie nu suporta cofeina din cafea. Daca observi ca florile sau legumele tale sunt atacate de limacsi , varsa cafeaua pe care n-ai mai baut-o impreuna cu zatul direct pe pamant, in jurul plantelor. De asemenea, cafeaua turnata peste compost, ajuta la descompunerea si imbunatatirea calitatii acestuia.


4 Creeaza o suprafata abraziva in jurul plantelor afectate


Limacsilor nu le plac suprafetele abrazive si de regula le evita. Poti sa pui in jurul plantelor afectate coji de oua sfaramate, rumegus, pamant cu diatomee (pe care il poti cumpara din florarii) sau cenusa. Melcii vor evita aceste suprafete, astfel ca planta va fi crutata.


5 Pune banda de cupru printre plante


Banda de cupru, uda sau uscata, este una dintre cele mai eficiente bariere de protective impotriva limaxului. Atunci cand melcul intra in contact cu o astfel de banda se produce o reactie toxica, asemenea unui soc electric. Atentie insa, banda trebuie sa aiba o latime de circa 5 cm pentru a putea fi eficienta.


6 Fixeaza tarusi cu fasii de plastic negru


O alta “capcana” pentru melcii fara cochilie sunt fasiile din plastic negru (asemanator sacilor menajeri) care, pe timp de vara, se incing foarte tare astfel ca melcii care trec peste ele raman lipiti. Este indicat sa folosesti benzi mai groase pe care sa le fixezi pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri.


7 Imprastie alge de mare


Daca locuiesti in apropierea litoralului, poti sa folosesti alge de mare pentru a te apara de melcii fara cochilie. In plus, pe langa actiunea lor de indepartare a acestor daunatori, algele sunt si un bun fertilizator al solului.


8 Apeleaza la castravete


O alta solutie de a alunga melcii din gradina ta este sa pui intr-o farfurie de tabla cateva felii de castravete. Chimicalele din castravete reactioneaza cu aluminiul farfuriei si emana un miros imperceptibil pentru oameni dar neplacut pentru daunatorii ce vor elibera zona.


Sursa foto : getridofslugs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului