Boli si daunatori

#rozatoare #viermi #daunatori #rame

Daunatori ce ataca radacinile plantelor

Daca in general daunatorii ataca partile aeriene ale unei plante, este bine sa stii ca exista si daunatori care se hranesc numai cu partile subterane. De cele mai multe ori plantele afectate isi pierd vitalitatea si pot sa ajunga sa piara. Iata care sunt cei mai raspanditi si periculosi daunatori subterani si cum ii poti combate:


1 Viermii radacinilor


Nematozii sau viermii radacinilor pot afecta grav metabolismul plantelor pentru ca penetreaza sistemul radicular al acestora.

In urma intepaturilor produse de acesti daunatori, pe radacinile plantelor se formeaza umflaturi asemanatoare unui sirag de margele. In cazul unui atac puternic plantele pot ajunge sa putrezeasca.

Plantele cele mai sensibile la acesti daunatori sunt primulele, ciclamenul, begonia , petuniile, galbenelele, crizantemele, trandafirii, hortensia, bujorii, cactusii si in general plantele cu bulbi.

Impotriva infestarii cu nematozi exista diferite substante chimice , numite nematicide. Este bine sa distrugi prin ardere plantele afectate.


2 Ramele


Ramele sunt in general benefice pentru plante pentru ca se deplaseaza sapand mici tuneluri ce permit aerului si apei sa penetreze mai usor solul, creandu-se astfel un mediu ideal pentru dezvoltarea plantelor .

In plus, consuma bacteriile daunatoare plantelor si cara nutrientii necesari dezvoltarii radacinilor. Doar ca, prezente in numar mare, ramele pot deveni daunatoare pentru ca vor consuma radacinile fine ale plantei.

Pentru a combate acesti daunatori ai nevoie de o solutie de hipermanganat de potasiu.


3 Viermi sarma sau albi


Viermii sarma sunt larvele gandacilor pocnitori in timp ce viermii albi sunt larvele de carabus. Acestia produc rozaturi si galerii in partile subterane ale plantelor. Ataca mai ales crinii, garoafele si gladiolele.

Ca sa scapi de acesti daunatori poti folosi capcane cu felii de cartofi pe care sa le introduci in pamant la circa 4-5 cm, la distanta de circa 1 m. Viermii se vor aduna in jurul acestora si ii vei putea elimina usor.

Sau poti folosi o substanta speciala impotriva acestor daunatori ca Lindatix 3 pe care o gasesti in magazinele specializate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului