Boli si daunatori

#plante #sol #flori #pamant #gradina #fertilizator

Fertilizatorul lichid

Produsele fertilizatoare pentru plante se gasesc in 3 variante : lichide , granule si betisoare. Acestea se aleg in functie de necesitatile plantelor tale, dar si de marimea suprafetei pe care vrei sa utilizezi produsul. 


Iata mai multe detalii despre fertilizatorul lichid.


Forma lichida a fertilizatorului pentru plante are avantajul ca poate fi utilizata cu usurinta pe suprafete mari de sol. Asadar, daca ai o gradina mai mare de 5 metri patrati, cea mai buna solutie este sa optezi pentru fertilzitorul lichid.


Acesta se absoarbe mult mai rapid decat ingrasamantul solid pentru nu trebuie sa isi ia timpul necesar pentru a se dizolva in pamant. Totusi, acest produs are si un dezavantaj: el trebuie aplicat mai des deoarece proprietatile sale nu dureaza la fel de mult ca cele solide, care se dizolva treptat si care ofera treptat plantelor toate ingredientele necesare pe termen lung.


Ce contine fertlizatorul lichid


In functie de necesitatile plantelor tale, fertilizatorul are in compozitia sa: nitrogen, fosfor, potasiu, azot si zinc. Pe langa acestea, ingrasamantul lichid mai poate contine fier, cupru, cobalt, mangan, bor sau sulf.


La ce ajuta fertilizatorul lichid


Fertilizatoarele lichide se gasesc in comert si difera in functie de necesitatea plantelor. Unele stimuleaza inflorirea, in timp ce altele grabesc cresterea fructelor si a legumelor.


Potasiul contribuie la cresterea gradului de robustete a plantei si-i confera o mai mare rezistenta fata de vant, caldura si boli fungice.


Nitrogenul ajuta celulele plantelor sa creeze proteine si acizi nucleici. Majoritatea plantelor extrag aceste elemente din sol, unde sunt eliberate de bacterii si fungi, prin descompunerea materiei organice, dar daca solul nu este unul bogat, se cere utilizarea unui fertilizator.


Fosforul ajuta dezvoltarea la bobocilor de flori, la formarea si indesirea florilor pe planta, dar si la prelungirea perioadei de inflorire . Carenta fosforului se manifesta prin ramuri subtri  si nu prea drepte,  frunze mici, firave si chiar boboci usor ofiliti, care se dezolta cu dificultate.


Azotul este un element nutritiv esential pentru sanatatea si frumusetea plantelor tale. Acesta stimuleaza formarea masei vegetative, iar in acelasi timp  atribuie plantei un colorit sanatos, de verde inchis.


Cum si cand se aplica


Fiecare fertilizator trebuie sa fie amestecat cu o anumita cantitate de apa (urmeaza instructiunile si cantitatile recomandate pe eticheta produsului), dupa care se aplica direct pe sol, la radacina plantelor.


Fertilizatorul se aplica la o perioada de aproximativ doua saptamani si se utilizeaza  in general primavara si vara tarziu. Evita sa utilizezi fertilizator iarna sau toamna cand plantele sunt intr-o stare de amorteala.


De asemenea, fertilizatorul trebuie aplicat dimineata devreme si niciodata la pranz sau seara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului