Boli si daunatori

#boli si daunatori #meri # peri #focul bacterian

Focul bacterian, boala periculoasa pentru mar si par

Focul bacterian este o boala grava ce poate afecta marul, parul si unele plante decorative. Afla cum poti identifica si trata la timp focul bacterian in gradina sau livada ta.

Boala provocata de infectia cu bacteria Erwinia amylovora a fost introdusa recent in Europa din America de Nord . Focul bacterian distruge ramurile merilor, perilor si ale altor specii din sub-familia Pomoideae, plante decorative ce includ Cotoneaster, Crataegus, Sorbus, Phorinia si Pyracantha.

Bacteriile sunt raspandite de insecte, inclusiv albine, si pot afecta rapid o livada intreaga, in conditii de ploaie cu vant. Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, iar simptomele pot fi observate de primavara pana toamna.

Focul bacterian poarta acest nume datorita aspectului copacului afectat, ale carui inflorescente si lastari se brunifica, ca si cum ar fi fost arse.


Simptomele provocate de focul bacterian


Primul simptom apare primavara. Bacteriile care au iernat in coaja marului sau parului ataca inflorescentele chiar de la aparitie. Florile se ofilesc si capata o culoare bruna sau neagra.

Boala continua sa inainteze si afecteaza si pedunculul, care poate exsuda picaturi lichide albicioase si lipicioase in perioadele ploioase si calduroase. Focul bacterian ataca doar fructele verzi, cele recoltate nu prezinta de obicei semne ale infectiei.

In cazul merelor afectate, se poate observa inrosirea prematura in jurul zonei putrede, iar apoi tot fructul capata o culoare maronie. La pere este vizibila o margine de culoare verde inchis, iar fructele se inegresc complet.

Cand focul bacterian afecteaza crengile lemnoase, la inlaturarea scoartei infectata poate fi observata o culoare a lemnului maro -rosiatica.

In cazul pomilor tineri sau sensibili, infectia poate afecta si ramurile mai vechi. Boala poate provoca leziuni sau ulcere chiar pe trunchi. Acestea sunt cufundate si inconjurate de crapaturi. Daca nu este tratata la timp, boala poate duce la moartea intregii coroane si chiar a pomului.


Tratamentul impotriva focului bacterian


Bacteriile se pot transmite usor de la un pom la altul, astfel ca este indicata distrugerea rapida materialului vegetal infectat, prin ardere.

Taie zonele infectate cu ajutorul foarfecelor speciale, pe care este important sa le dezinfectezi dupa fiecare taietura pentru a preveni raspandirea bacteriilor. Acestea pot fi dezinfectate cu un amestec de clorura de var, formalina si hipoclorit de sodiu.

Descopera ce portiune din creanga a fost afectata inlaturand scoarta pentru a observa culoarea lemnului de dedesubt. In afara de zona maro-rosiatica, taie inca 30 de cm in cazul ramurilor mici si 60 cm pentru ramurile mai mari.

Exista si tratamente chimice preventive care pot scadea riscul bolii pentru merii si perii din gradina ta. Acestea includ zeama bordeleza si diferite fungicide: Funguran, Champion si Alcupral.

Verifica in mod regulat merii si perii si asigura-te ca iei masurile necesare de la primele simptome, pentru a nu lasa boala sa progreseze pana la moartea pomilor fructiferi din gradina ta.


Sursa foto: Koppert.info.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare