Boli si daunatori

#limacsi # scapa de limacsi #cum scapi de limacsi #limacsi gradina

Limacsii, daunatori pentru gradina! Cum sa scapi de ei

Limacsii pot provoca adevarate ravagii in gradina, daca nu iei masuri urgent pentru a scapa de ei, atunci cand observi primele semne. Afla care sunt plantele pe care le ataca, in mod special, cum iti dai seama ca gradina ta a fost invadata de acesti daunatori si ce masuri poti sa iei pentru a scapa definitiv de limacsii care iti distrug legumele si fructele din gradina:

Ce plante sunt atacate de limacsi

Spre deosebire de alte insecte, limacsii pot sa digere o mare varietate de plante. Printre legumele de gradina pe care acesti daunatori le ataca se numara fasolea, salata verde, varza, varza chinezeasca, rosii si multe altele.

Anumite specii de limacsi traiesc in orice fel de mediu si pot fi intalniti in gradinile de pretutindeni, insa limacsii prefera in special zonele cu clima rece si sol umed.

Limacsii isi fac aparitia pe frunzele umede, in mulci si sol, iar gradinile populate cu cat mai multe plante reprezinta mediul preferat al acestor daunatori. Ca marime, limacsii sunt de mai multe feluri, pot avea dimensiunea unui bob de mazare sau pot atinge dimensiunea unui deget. Toate speciile lasa o urma pe suprafetele pe care se misca. Limacsii isi depun ouale in sol si in compost umed si se inmultesc cu repeziciune daca au mediul prielnic.

Ce pagube fac limacsii in gradini

Limacsii fac gauri in frunze si in fructele pe care ajung, iar rasadurile mici ajung chiar sa fie consumate in intregime de catre acesti daunatori. De regula, limacsii ataca culturile, in special noaptea si in perioadele cu vreme ploioasa.

Cum protejezi gradina de limacsi

Cu o manusa de cauciuc culege toti limacsii de pe plantele din gradina si scufunda-i in apa cu sapun. De asemenea, mai poti supraveghea activitatea limacsilor din gradina sapand niste gauri de 10 cm latime si 15 cm adancime si acopera-le cu o bucata de scandura. Daca, dupa trei zile, vezi mai multi limacsi in aceste gauri este cazul sa te gandesti si la alte metode de a tine acesti daunatori sub control.

In zonele in care limacsii sunt o amenintare serioasa pentru gradina, elimina mediile de dezvolare favorabile renuntand la mulci in perioadele ploioase de la inceputul verii. Pradatorii naturali printre care se numara broastele, serpii, broastele testoase, pasarile cantatoare, puii si ratele mananca limacsi si ouale lor.

Cum gestionezi focarele de limacsi

Limacsii pot fi usor prinsi in capcane facute din recipiente deschise in care pui putina bere si pe care le scufunzi in sol sau in mulci. Limacsii mici care se hranesc cu plante pot fi cu usurinta tinuti sub control cu ajutorul unui spray cu cofeina, facut din cafea rece sau din tablete de cafea dizolvate in apa. Atunci cand limacsii nu mai pot fi tinuti sub control in ciuda masurilor de preventie care au fost luate, momelile cu fosfat de fier ar putea sa fie o solutie pentru a scapa de acesti daunatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare