Boli si daunatori

#iepuri #plante de gradina #alungare iepuri #plante iepuri

Plante care tin iepurii departe de gradina

Pe timp de vara, iepurii sunt unii dintre cei mai nesuferiti daunatori. Rozatoarele au obiceiul de a se infrupta din cele mai diverse plante de gradina ce cu greu pot fi protejate de atacul lor. De aceea, pentru a scapa de , o buna idee ar putea fi alegerea unor plante care nu sunt pe placul rozatoarelor. Descopera cateva dintre acestea in continuare!

Pentru inceput, este important de precizat faptul ca iepurii nu sunt animale pretentioase si, in general, au tendinta sa roada o multime de tipuri de plante. In plus, preferintele lor variaza de la un individ (grup de indivizi) la altul, astfel ca plantele consumate intr-o gradina de anumiti iepuri , ar putea fi evitate intr-o alta. Acestea fiind spuse, iata, totusi, cateva plante de care, de regula, iepurii nu se apropie:


1. Allium


Plantele din genul Allium au darul de a tine la distanta iepurii, caprioarele si chiar si veveritele. Genul include plante care se pot regasi cu usurinta pe teritoriul gradinii tale, precum usturoiul, ceapa, hasma, leurda sau prazul. In plus, pe langa utilitatea lor in bucatarie, plantele genului Allium impresioneaza si datorita aspectului deosebit, cu flori de culori diferite si inaltimi ce variaza de la 15 cm la peste 180 cm.


2. Astilbe


O planta originara din Asia, Astilbe are flori in culori ce variaza de la alb la roz, rosu si chiar mov. Planta este ideala pentru zonele umbroase ale gradinii si formeaza tufe cu inaltimi cuprinse intre 30 si 90 cm. Are nevoie de sol acid, bogat in humus si umed. In plus, in general nu este atacata de iepuri, de aceea poti planta Astilbe in zonele gradinii pe care vrei sa le evidentiezi prin culoare.


3. Indigoul salbatic


Indigoul salbatic (Baptisia australis), este o planta superba de gradina, renumita datorita rezistentei sale, dar si a florilor albastru inchis spre mov. Florile sale apar la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Baptisia australis are nevoie de ingrijiri minime si face fata cu brio perioadelor indelungate cu temperaturi ridicate si putine precipitatii. De asemenea, frunzisul sau rezista pana la primul inghet. Planta nu este atacata de iepuri.


4. Catsunica


Catsunica (Nepeta cataria) are un frunzis interesant, de culoare verde-cenusie, si flori reunite in buchetele albastre, mov, roz sau albe. Ideala pentru a insoti o tufa de trandafiri hibrizi , catsunica nu va atrage iepurii in perimetrul pe care il ocupa. Planta este rezistenta la arsita verii si infloreste pe toata durata sezonului fierbinte.


5. Narcisa


Daca majoritatea plantelor cu bulbi, care ofera flori primavara, sunt adevarati magneti pentru iepuri, nu acelasi lucru se poate spune si despre narcise. Superbele flori, ce iti parfumeaza si coloreaza gradina in nuante de alb, crem si galben, sunt rezistente, astfel ca te vei putea bucura de prezenta lor in jurul casei mult timp de la plantare. Nu uita, totusi, sa le plasezi in sol bine drenat.


6. Irisul


Irisul este o planta indragita nu doar pentru ca tine la distanta iepurii, dar si datorita florilor superbe si a parfumului pe care acestea il imprastie. De parca nu era indeajuns, irisul este disponibil in cele mai diverse culori si poate infrumuseta orice casa, fiind o planta ideala pentru vaza.

Sursa foto: flatbushgardener.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului