Boli si daunatori

#gradina #buruieni #combatere buruieni #contaminare gradina #seminte buruieni #cauze buruieni

Buruienile - prevenire si combatere

Buruienile pot fi cel mai mare dusman al unui gradinat impatimit, iar erbicidele pot adesea afecta negativ plantele pe care ar trebui sa le protejeze. Afla cum sa previi si sa combati buruienile in mod natural.



In afara de faptul ca deranjeaza orice gradinar din punct de vedere estetic, buruienile pot avea si alte efecte negative semnificative asupra gradinii tale.


Efectele buruienilor in gradina ta


Cel mai direct mod in care buruienile iti afecteaza plantele din gradina este consumul substantelor nutritive din sol. Cu cat ai mai multe buruieni in gradina, cu atat plantele tale vor suferi mai mult.

Buruienile pot atrage insecte si pasari nedorite in gradina ta. Atunci cand se dezvolta excesiv, iti pot imbolnavi plantele. Cand cresc mai mult decat plantele din jur, le vor predispune la paraziti, boli si ciuperci prin cresterea umezelii sau prin privarea lor de lumina solara sau aerul necesara.


Cum sa previi aparitia buruienilor in gradina ta


Buruienile se inmultesc cu usurinta, iar semintele lor pot ajunge oricand in gradina ta cu ajutorul vantului, dar si prin alte modalitati pe care le poti preveni.

Evita irigarea gradinii cu apa nefiltrata, din rauri sau lacuri. Apa contaminata cu seminte rezistente de buruieni va asigura imprastierea lor egala in gradina ta.

Gunoiul de grajd poate fi o alta sursa de contaminare cu seminte de buruieni. Este un ingrasamant organic folositor, dar cumpara-l de la un producator avizat.

Semintele achizitionate de la comercianti neautorizati sau capatate de la prieteni pot contine si germeni de buruieni. Semintele de buruieni strecurate prin cele ale plantelor pe care le vrei in gradina ta se vor dezvolta mai rapid si vor putea incetini dezvoltarea plantelor dorite.

Pentru a scadea riscul contaminarii cu buruieni curata in mod regulat uneltele de gradinarit. Nu aduce niciodata pamant din alte gradini, deoarece acesta poate sa contina mii de seminte de buruieni. Cumpara pamant sterilizat, de care esti sigur ca nu iti va face probleme.


Cum sa invingi buruienile in gradina ta


Cea mai importanta regula pentru controlul buruienilor in gradina este sa le elimini imediat ce le observi. Daca sunt in perioada reproducerii si orice atingere elibereaza in aer seminte, acopera-le cu o punga inainte de a le smulge din pamant.

Asigura-te ca ai eliminat cat mai mult din radacinile buruienilor, care pot da nastere altor plante nedorite. Daca zona in care au crescut buruienile poate fi prasita, fa acest efort, apoi aduna cu atentie orice ramasita cu ajutorul greblei.

Nu conteaza cat de bine iti ingrijesti gradina daca dincolo de gard buruienile cresc in voie. Elimina buruienile din jurul casei si gradinii atunci cand acest lucru este posibil pentru a scadea riscul contaminarii culturilor tale.

Organizeaza-ti gradina in asa fel incat sa nu lasi locuri goale. Daca lasi petice de pamant necultivate, buruienile se vor dezvolta fara niciun impediment.

Buruienile se devolta cel mai rapid in lunile calde, ajutate de lumina soarelui. Un strat de compost, de materie vegetala putrezita, poate fi o masura suplimentara de protectie, care va asigura plantelor tale umezeala necesara, dar va lipsi buruienile in dezvoltare de lumina soarelui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului