Boli si daunatori

#culturi agricole #daunatori #insecte

Prin ce metode eficiente iti protejezi culturile agricole de insecte daunatoare

O recolta bogata depinde de multi factori, iar grija cultivatorilor trebuie sa se rasfranga asupra tuturor proceselor si lucrarilor agricole. Munca in camp necesita un efort considerabil, iar resursele de care depinde obtinerea unei productii profitabile pot fi oricand puse in pericol. Chiar daca indepartarea buruienilor, irigatia, plantarea si fertilizarea au decurs conform calendarului agricol aferent fiecarei culturi in parte, actiunea daunatoare a insectelor poate afecta oricand plantele si productia. Spre deosebire de calamitatile naturale, a caror iminenta este greu de calculat, atacul insectelor reprezinta unul dintre riscurile impotriva carora ai la dispozitie tehnologii de combatere din ce in ce mai precise.

Cum utilizezi in siguranta produsele pentru protectia  plantelor

Rolul reprezentat de insecticide in obtinerea unei culturi de buna calitate este capital, in conditiile in care o treime din recolta potentiala a oricarui fermier poate fi afectata de organisme daunatoare. Combaterea acestora este nu doar o componenta de baza a oricarui ghid de bune practici in agricultura, dar si o conditie esentiala a cresterii productiilor inregistrate de culturile agricole, concomitent cu imbunatatirea calitatii recoltelor. Cu toate acestea, produselede protectie a plantelor  implica o serie de principii generale necesare pentru mentinerea conditiilor sigure pentru mediu si pentru viitoarele culturi. Pentru a respecta regulile agriculturii durabile si a micsora riscurile asociate ,, este recomandat sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • inainte de a aplica tratamente cu insecticide in culturile agricole avertizeaza-i pe crescatorii de albine din zona, pentru a-si putea proteja corespunzator insectele polenizatoare;
  • utilizeaza produse de protectie a plantelor omologate in Romania, respectand  doza, cultura si organismul daunator aferente;
  • aplica insecticidele in doze reduse, prin frecventa mica a aplicarii sau prin aplicari partiale, cu un nivel de risc minim, atat pentru vegetatie, cat si din punct de vedere al dezvoltarii rezistentei in cadrul populatiilor de organisme daunatoare;
  • foloseste echipament individual de protectie, atat pe parcursul lucrarilor de manipulare si depozitare, cat si i la amestecarea produselor de protectie a plantelor sau la pregatirea solutiei;
  • evita amestecarea produselor de protectie a plantelor sau manipularea acestora langa un curs de apa, pentru a nu il contamina;
  • elimina ambalajele si solutiile de protectie a plantelor conform cu reglementarilor Sistemului de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM;
  • recolteaza fructele/legume   doar dupa ce a trecut timpul de pauza recomandat mentionat pe eticheta produsului.

Ce insecte daunatoare afecteaza principalele culturi agricole

Insectele daunatoare se intalnesc in toate zonele prielnice culturilor agricole. Atacul acestora poate avea loc atat la inceputul primaverii, cat si toamna, iar el provoaca mari pagube . Prin actiunea lor, insectele afecteaza mai intai tulpina si tesutul frunzelor, care se ingalbenesc, iar apoi se usuca. Ulterior, fructele plantelor sunt cele care au de suferit de pe urma nefolosirii insecticidelor in principalele tipuri de culturi:

Cultura de cartofi: gandacul din Colorado

Atacurile gandacului din Colorado asupra culturilor de cartofi au loc la inceputul primaverii si in timpul toamnei. Insectele rod frunzele, produc pe suprafata lor gauri cu margini neregulate si chiar ajung sa le consume in intregime. In cazul in care planta nu are frunze, atacurile gandacului din Colorado vizeaza tuberculii care se gasesc la suprafata solului. Momentul oportun pentru aplicarea insecticidelor este inceputul infestarii, dupa ce larvele gandacului din Colorado eclozeaza.

Afidele

Insecte de tip hemipter, afidele sunt cunoscute si ca paduchi de plante si se recunosc dupa aparatul bucal in forma de trompa. Cele mai raspandite specii pe teritoriul Romaniei sunt Myzus persicae, Aphis gossypii, Hyalopterus pruni, Sitobion avenae, Aphis pomi, Macrosiphum avenae, Metopolophium dirhodum si Rhopalosiphum padi. Acestea inteapa cu trompele lor frunzele plantei, sug seva si inhiba stadiile de dezvoltare ale culturilor prin afectarea fotosintezei. Odata aplicate insecticidele, acestea sunt preluate de afide in acelasi timp cu seva din frunze.

Culturile de rapita, mustar alb, legume din familia Brassicaceae: viespea rapitei, tantarul silicvelor, gandacul lucios, gargarita tulpinilor de rapita, gargarita semintelor, gargarita patata

Actiunea tuturor acestor daunatori, care rod epiderma inferioara si mezofilul frunzelor plantelor crucifere si care pot cauza uscarea acestora, trebuie combatuta prin insecticide cu actiune de contact si ingestie. Este important ca soluția de stropit  sa se usuce pe suprafata frunzelor inainte de inceperea ploii. Combaterea este completa numai dupa efectuarea araturilor de dupa recoltare, care scot din sol larvele generatiei de toamna.

Cultura de porumb: sfredelitorul porumbului

Atacul acestui daunator se recunoaste dupa indoiturile de la nivelul tulpinei, petalelor sau spadicelor. Omizile sfredelitorului foreaza locurile de sub fractura si lasa urme de rumegus de culoare deschisa. In unele cazuri, sfredelitorul poate actiona si asupra stiuletelui si boabelor de porumb. Cu o lungime de 25-30 mm, aceste insecte sunt intalnite mai ales in regiunile mai calde, cu zone irigate din abundenta. Pentru combaterea lor cu succes, este recomandata o cantitate mare de apa si aplicarea tratamentului pe suprafete intinse.

Cultura de cereale: afide, gandacul balos

La fel ca afidele, gandacul balos consuma, cu predilectie, frunzele plantei. Aceasta insecta are o singura generatie pe an si obisnuieste sa ierneze sub frunzele cazute pe sol. Primavara le ofera adultilor temperatura potrivita de migrare in special catre culturile de grau, dar si catre orz si ovaz, in care depun oua din care ies larve ce produc atacuri in vetre. Acestea se hranesc cu epiderma superioara si cu parenchimul frunzelor, actiune ce duce la ingalbenirea si uscarea acestor parti ale plantei.

Care sunt cele mai eficace masuri de combatere

Efectuarea corecta a lucrarilor de cultivare, cum ar fi aratul, semanatul, prasitul sau grapatul, alaturi de buna fertilizare a solului, precum si de respectare a distantelor recomandate in cazul fiecarui tip de planta sunt actiuni vitale in prevenirea si combaterea aparitiei daunatorilor. Solutia optima, insa, este reprezentata de folosirea unui insecticid de mare eficacitate, precum Fastac® Active. Produs piretroid de sinteza, acest insecticid manifesta o buna rezistenta la lumina si are o putere mare de combatere a insectelor, de la stadiul de oua, respectiv larve, pana la varsta adulta.

In aplicarea acestuia, este necesara asigurarea unei cantitati mari de apa, pentru acoperirea cu tratament a unei suprafete de dimensiuni considerabile. Cu un efect rezidual bun asupra frunzelor, dupa uscarea sa, produsul este persistent in conditii de ploaie. Aplicarea produsului Fastac® Active este recomandata la aparitia larvelor sau in momentul in care pragul economic de daunare cu indivizi de varsta adulta a fost depasit.

In cazul culturilor de cartofi, vita de vie, fasole, mazare, rapita, mustar alb, legume din familia Brassicaceae, ridichi pentru samanta, grau, secara, triticale, orz sau ovaz, cele doua tratamente se vor aplica la un interval cuprins intre 7 si 10 zile. In cazul culturilor de porumb si de lucerna pentru samanta, tratamentul va fi singular. Modul de actiune al insecticidului este prin contact si ingestie, iar aplicarea sa se va face prin intermediul echipamentelor terestre destinate campului sau pepinierelor.

Combaterea insectelor daunatoare este mai facila ca oricand, dar un fermier responsabil va pune accent pe toate masurile de siguranta. Cu tehnologii moderne, precum cea de mai sus, ai siguranta ca vei obtine produse agricole de cea mai buna calitate.

Credit foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare