Boli si daunatori

# aplante de apartament #plante de gradina #rugina #plante

Rugina, o boala care afecteaza toate plantele! Cum o recunosti si cum o poti combate

Nu stii ce este rugina plantelor? Aceasta boala fungica este provocata de ciuperci patogene si afecteaza o gama larga de plante lemnoase si erbacee. Si, cu toate ca rareori ajunge pana in punctul in care poate ucide plantele, actiunile acesteia se reflecta prin reducerea starii de sanatate, a vigorii si a producerii florilor.

Ce cauzeaza rugina?

Rugina este o boala cauzata de un parazit fungic care are nevoie de plante vii pentru a putea sa supravietuiasca. Cel mai adesea, aceasta boala apare in conditii umede. Rugina se raspandeste prin uredospori care sunt transferati de la plantele infectate la plantele sanatoase. Acestia pot fi transferati fie de vant, fie de apa, motiv pentru care rugina este raspandita adesea prin udare.

Cum identifici rugina?

Rugina apare in diferite moduri si afecteaza o gama larga de plante. In general, oamenii se lupta in mod predominent cu rugina in randul trandafirilor. Caracteristicile acestei boli sunt usor de identificat si de retinut deoarece se potrivesc chiar cu numele bolii. Astfel, rugina de pe plante poate fi destul de asemanatoare cu rugina care se formeaza pe o bicicleta veche, de exemplu.

Pentru a observa daca plantele tale sufera de rugina, verifica urmatoarele aspecte:

  • Cauta pete galbene sau albe care se formeaza pe frunzele superioare ale plantei;
  • Cauta umflaturi de culoare rosiatica care pot fi gasite pe partea inferioara a frunzelor;
  • Tot pe partea inferioara a frunzelor pot aparea pete sau dungi de culoare galbena sau portocalie;
  • In aceste locuri se formeaza si uredosporii;
  • De regula, se poate observa si distorsiunea si defolierea frunzelor.

Cum poti controla rugina?

Din pacate, nu exista inca un tratament usor si rapid prin care iti poti scapa plantele de rugina. Insa, incearca urmatoarele sfaturi si ai sanse sa iti salvezi planta afectata sau plantele din jurul acesteia:

  • Elimina toate partile infectate ale plantei si distruge-le. Pentru fructele care au butasi, rupe si distruge toate plantele infectate si replanteaza zona cu soiuri mai rezistente.
  • Curata cu mare atentie toate resturile existente intre plante pentru a te asigura ca previi raspandirea bolii.
  • Evita stropirea apei pe frunze. Dupa cum am mentionat anterior, aceasta actiune nu va face decat sa ajute la raspandirea ruginii si asupra plantelor din jur.

Cum poti preveni rugina?

Preventia este intotdeauna mai buna decat tratarea, iar aceasta teorie se aplica inclusiv in ceea ce priveste boala plantelor. Ti-am pregatit cateva recomandari in legatura cu modul in care poti preveni aparitia ruginei asupra plantelor din gradina ta:

  • Pulverizeaza plantele cu sulf la inceputul sezonului de crestere pentru a preveni infectia sau pentru a impiedica raspandirea infectiilor usoare.
  • Asigura existenta unui spatiu suficient intre plantele tale pentru a incuraja o buna circulatie a aerului.
  • Evita sa uzi frunzele atunci cand uzi plantele.
  • Poti incerca chiar sa utilizezi multe fungicide eficiente impotriva ruginii. Pentru a fi sigur ca faci alegerea corecta in acest sens, poti cere sfatul vanzatorului din cadrul unui magazin specializat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului