Boli si daunatori

#insecte #gradina #daunatori

Urechelnitele, prietenii sau dusmanii gradinii?

Urechelnitele pot produce adevarate pagube in gradina ta pentru ca se hranesc cu frunze si chiar cu flori. Insa, in acelasi timp, urechelnitele te pot ajuta sa scapi de anumiti daunatori ca paduchii de frunze, limacsii sau cateva tipuri de larve, pe care le consuma. Prezente in numar mare, urechelnitele se pot transforma in daunatori de temut astfel ca ai nevoie de cateva cunostinte despre obiceiurile acestor insecte pentru a sti cum sa scapi de ele.


1 Ce sunt urechelnitele


Urechelnitele (Lithobius forficatus) sunt insecte de culoare castanie, care au corpul alungit, avand la capatul abdomenului doua prelungiri in forma de cleste. Insectele folosesc clestele pentru a-si prinde prada si pentru imperechere. Unele specii au si aripi, insa le vezi foarte rar zburand.

Urechelnitele nu ataca oamenii si nu afecteaza timpanul urechii, dupa cum spun povestile batranesti.


2 De ce sunt urechelnite in gradina


Urechelnitele adora locurile umede, intunecoase, ferite si adesea sunt intalnite sub pietre sau in frunzisul din gradina. Pe de alta parte, gradinile le furnizeaza cantitati semnificative de hrana – frunze, flori, alte insecte.

De regula, urechelnitele sunt considerate benefice pentru ca se hranesc cu alti daunatori ca paduchele de frunze (afide), unul dintre cei mai intalniti si devastatori daunatori de gradina, melcii fara cochilie sau diverse larve.

Doar ca in momentul in care sunt prezente in numar mare, urechelnitele pot afecta plantele din gradina.Este indicat ca in aceste cazuri sa iei masuri de inlaturare a insectelor.


3 Ce fel de plante prefera


Urechelnitele nu sunt „pretentioase” in privinta plantelor. Cel mai des insa aceste insecte ataca florile de porumb, daliile, trandafirii, craitele si carciumaresele. Totodata, se pot hrani cu fructe de padure, piersici sau caise.


4 Cum pot sa controlez numarul de urechelnite


Daca observi ca gradina ta a fost invadata de urechelnite, cauta locurile preferate ale acestor insecte – pamant mai umed, lemne putrezite etc. Incearca sa intervii in aceste locuri si sa reduci udarea si nu uita sa indepartezi lemnele putrezite din gradina pentru ca urechelnitele sa isi mute cuibul.

O alta metoda de a scapa de urechelnite este aceea de a instala capcane . Amplaseaza cutii de carton umede sau ziare umezite rulate in gradina, in care ai presarat tarate sau faina de ovaz. Urechelnitele se hranesc noaptea si vor cauta un loc in care sa se adaposteasca odata cu ivirea zorilor astfel ca sunt sanse mari ca dimineata sa prinzi cateva in aceste capcane.

Alte capcane pot fi conservele de ton sau de mancare pentru pisici peste care ai turnat ulei. Urechelnitele vor fi atrase de miros dar vor ramane prinse in capcana din cauza uleiului.

De asemenea, poti sa folosesti benzi adezive speciale pe care sa le amplasezi in mai multe locuri din gradina. Insectele vor ramane lipite de acestea.

Daca nu scapi de urechelnite cu ajutorul acestor solutii naturale, incearca sa folosesti un insecticid. Aplica-l seara, inainte ca insectele sa iasa din adaposturi pentru a se hrani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului