Do it yourself

#pasiune pentru flori #trainer de design floral #Ani Chira

Ani Chira, trainer de design floral: "Pasiunea pentru flori poate deveni un job care iti ofera bucuria de a face in fiecare zi ceea ce iubesti"

Ani Chira este designer floral de peste 12 ani si director de creatie in cadrul florariilor Floride lux.ro. De mai bine de un deceniu isi dedica timpul si creativitatea acestui domeniu, iar anul acesta a acceptat o noua provocare, aceea de trainer. impreuna cu agentia de training Creative Business Management si Floridelux.ro Ani a devenit trainerul celui mai complex program de pregatire in domeniul floristicii. Primul dintre cele patru module dezvoltate de creatorii programului este dedicat incepatorilor, celor care vor sa aiba cunostintele de baza in floristica si este intitulat "Decorator floral – hobby si arta". Timp de trei weekend-uri, participantii vor avea oportunitatea sa invete tehnici si sa isi puna in valoare creativitatea chiar in atelierele FlorideLux.ro, acolo unde Ani se simte ca acasa.

 

Desi pregatirea sa academica este de inginer in industria chimica si petrochimica, pasiunea pentru flori si dorinta de a practica in fiecare zi un job creativ au stat la baza motivatiei sale de a renunta la munca de inginer pentru o cariera de decorator floral. "Decizia de a renunta la o cariera in domeniul de baza a venit cumva natural si mi-am dat seama pe parcurs ca imi place foarte mult design-ul floral, ca ma pot exprima artistic in cele mai frumoase moduri si ca pot interactiona zilnic cu oameni cu aceleasi pasiuni", povesteste Ani. Cu toate ca cele doua domenii pot parea foarte diferite, Ani a folosit cunostintele si tehnicile invatate in facultate pentru a concepe aranjamente speciale: "Desi poate parea surprinzator, in floristica am avut ocazia de a pune in practica principiile chimice si geometrice acumulate in scoala. Aceste cunostinte m-au ajutat foarte mult sa creez compozitii cu totul si cu totul unice, alaturi de forme, dar si la prelungirea vietii florilor".

Avantajul floristilor din generatia actuala: accesul la informatie

Pasiunea pentru flori poate deveni un job full time care sa iti ofere bucuria de a face in fiecare zi ceea ce iubesti. Parcursul profesional al lui Ani Chira dovedeste acest lucru. Pentru Ani Chira, pasiunea pentru flori a venit treptat pe masura ce a descoperit frumusetea si complexitatea acestora. Trainerul isi aminteste de inceputul carierei sale: "Prima interactiune cu florile a fost printr-un job part time. Pe langa cel de birou pe care il aveam, lucram si la un garden center. La inceput am fost reticenta, insa pe masura ce am inceput sa inteleg ciclul de viata si de ingrijire a acestora, le-am indragit iremediabil. Cei din jurul meu au observat pasiunea mea din ce in ce mai arzatoare si am incercat sa fac design floral."

Inceputul carierei nu a fost unul lipsit de obstacole. Ani este un florist autodidact pasionat de munca sa, permanent interesata de noutate si inovatie. Lipsa retelelor de social media, a canalelor de YouTube sau a accesului facil la creatiile altor designeri de la care sa poata invata au sporit creativitatea si curiozitatea trainerului. "in momentul in care am inceput sa vreau mai mult de la acest domeniu am descoperit ca nu aveam de unde si de la cine sa imi stavilesc pofta de a invata mai mult, de a evolua. Clientii aveau cereri din ce in ce mai complexe, lasandu-ma sa ma exprim artistic. Astfel, a trebuit sa devin autodidacta si sa imi caut inspiratia de oriunde, oricum puteam". Ani considera ca noile generatii de floristi au un avantaj major prin faptul ca pot participa la cursuri sustinute de specialisti din domeniul floristicii si dispun de numeroase surse de informare pe care le pot accesa foarte usor de oriunde. "Faptul ca acum exista sansa pentru o noua generatie de floristi sa invete bazele designului floral de la cursurile specializate este o sansa extraordinara care permite o evolutie rapida si salvarea multor dureri de cap, a multor perisabilitati si a multor clienti nemultumiti". in felul acesta pasionatii de flori isi pot dezvolta abilitatile si talentul rapid, beneficiind de experienta unor designeri florali cu o vasta experienta.

Trebuie sa oferi clientului calitate, indiferent de conditiile de lucru

intamplarile inedite nu lipsesc niciodata din munca unui decorator floral, de aceea trebuie sa fie intotdeauna pregatit pentru a le oferi clientilor sai un produs de calitate indiferent de conditiile de lucru si timpul pe care il are la dispozitie. Trainerul Ani Chira isi aminteste de buchetul realizat in mai putin de o ora pentru o casatoria civila a unei cliente. Designerul floral a trebuit sa creeze buchetul in conditii neobisnuite, in afara atelierului sau. "O clienta a uitat o data sa isi comande buchetul de cununie. Pur si simplu i-a scapat acest detaliu, ne-a sunat cu o ora inainte de ceremonie sa ne implore sa o ajutam. Ne-am luat rapid florile necesare, uneltele si decoratiunile si am facut buchetul in masina, in drum spre starea civila. Chiar am ajuns la locatie inaintea cuplului. Totul a decurs foarte bine si mireasa a fost foarte incantata de rezultat", a povestit aceasta.

 Ani Chira este un adevarat profesionist care investeste continuu in formarea sa si in pregatirea sa profesionala. impreuna cu agentia Creative Business Management sustine un program complex pentru a-i invata si pe alti pasionati de flori cum sa isi transforme hobby-ul intr-un business profitabil. Cel mai mult in noua meserie de trainer ii place ca poate contribuie la descoperirea talentului unor oameni pasionati de flori si ca ii poate ajuta sa evolueze. "imi place foarte mult sa interactionez cu oameni la fel de pasionati si de entuziasmati de acest domeniu ca si mine. Ador sa vad cum persoane care nu au reusit niciodata sa faca un buchet dupa doar cateva sesiuni stapanesc tehnicile cu dexteritatea unui profesionist".

Cel mai indraznet proiect: Colectia Exclusive a Floridelux.ro

De-a lungul carierei sale, Ani Chira a dezvoltat numeroase proiecte de succes cu floraria FlorideLux.ro. Printre cele mai ambitioase proiecte se regaseste un proiect desfasurat in vara anului 2016 in care au lansat in premiera in Romania o colectie cu peste 300 de produse unicat. "Colectia se numeste Exclusive si este compusa din cutii cu flori ce se disting prin combinatiile florale si coloritul unic. Colectia a presupus un studiu extins de luni de zile, pentru pregatiri, iar apoi productia efectiva a acestor 300 de cutii, fotografierea, retetarele, tot ce a implicat lansarea acesteia fost un efort de echipa si colectia a avut si are in continuare un succes rasunator. Fiecare proiect este foarte ambitios in felul lui, mai ales ca suntem deschizatori de drumuri in domeniul nostru. De exemplu acum sunt extrem de entuziasmata de urmatorul proiect pe care il vom lansa in luna iulie si am foarte multe emotii."

Pentru Ani Chira un buchet de flori reprezinta modalitatea de a spune multe, insa fara a vorbi. Trainerul cunoaste simbolistica fiecarei flori si isi ajuta clientii sa ofere cele mai inspirate si creative buchete care sa transmita mesajele pe care si le doresc. Participantii la cursurile pe care aceasta le sustine vor avea oportunitatea de a dobandi aceste cunostinte si de a imbina creativitatea cu simbolurile pentru a crea buchete cu adevarat unice. "Un buchet de flori are un limbaj propriu si o simbolistica aparte. in cursul de Decorator floral – hobby si arta chiar avem module dedicate selectarii florilor in functie de simbolistica alaturi de combinatiile pe care un client le poate face pentru a exprima ceva anume si ce poate recomanda un florist in anumite situatii. De asemenea, floristii vor descoperii si bunele maniere in oferirea florilor si multe alte informatii interesante", spune trainerul.

"Ii voi ajuta pe cursanti sa isi depaseasca propriile limite"

Participantii la cursul de Decorator floral – hobby si arta vor beneficia atat de experienta indelungata a trainerului, cat si de multe informatii utile pentru viitoarea lor cariera. "Trebuie sa se astepte la informatii foarte bine structurate si clare. De asemenea, insist foarte mult pe asimilarea informatiei pe nivel de complexitate. Tehnicile aplicate sunt foarte importante alaturi de informatiile teoretice si ii voi ajuta pe cursanti sa isi depaseasca propriile limite si sa isi gaseasca vocatia in domeniu".

Trainerul marturiseste ca pastreaza zilnic legatura cu multi dintre fostii sai cursanti carora le ofera feedback si sfaturi. Sfatul pe care Ani Chira il ofera celor aflati la inceput in acest domeniu este sa aiba rabdare si sa invete cat mai mult din experienta specialistilor: "Ma bucur sa vad setea de a cunoaste mai mult, de a evolua si cumva ma regasesc in fiecare dintre ei. Sfatul meu este ca fiecare dintre ei sa aiba rabdare, sa parcurga fiecare etapa la momentul oportun si sa aiba incredere in experienta si expertiza profesionistilor. Este foarte important sa nu cedeze, indiferent de obstacole".

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului