Do it yourself

#aciditate sol #antifungic eco #compost #utilizare bicarbonat in gradina #utilizare bicarbonat de sodiu #gradinarit #bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu, solutia aproape magica pentru ingrijirea gradinii

Bicarbonatul de sodiu are o multime de intrebuintari in casa, dar si pe langa ea. Extrem de ieftin, acesta poate fi folosit la curatenie, pentru a scapa de mirosuri, pentru a dezinfecta unele alimente si chiar in cosmetica, insa de acum il vei folosi, cu siguranta, si in gradina, daca stai la curte si ai nevoie de un ajutor nesperat.

Intrebuintari neasteptate ale bicarbonatului in gradinarit

Bicarbonatul de sodiu nu este bun doar pentru sanatatea noastra, ci si pentru cea a plantelor.

Antifungic eco cu bicarbonat

Amestecat cu sapun si apa, bicarbonatul de sodiu previne dezvoltarea infectiilor fungice la anumite tipuri de plante, arbusti si pomi fructiferi. Prepara amestecul in cantitatea dorita si aplica-l pe plante cu ajutorul unei sticle cu pulverizator sau al unui atomizor. Fiind un preparat natural, efectele poate nu se vor vedea imediat, ca un cazul solutiilor chimice. Dupa utilizare, observa reactia fiecarei plante, pentru ca supradozarea poate dauna.

Bicarbonatul - solutie contra afidelor

Stiti musculitele acelea nesuferite care ne strica florile? Unii le spun purici, insa ele sunt de fapt afide si cu siguranta nu le vrem in gradina noastra. Mici, negre sau verzi, afidele se ataseaza pe frunze, tuplini si petale si se hranesc cu seva acestora; in plus, ele secreta o substanta lipicioasa care atrage furnicile si care favorizeaza dezvoltarea de ciuperci ce vor dauna plantelor pentru ca afecteaza procesul de fotosinteza. Acelasi amestec de sapun, bicarbonat si apa pulverizat pe plante va tine la distanta afidele si toate bolile pe care acestea le atrag asupra plantelor noastre, fie ca vorbim despre flori, fie despre legume si fructe.

Bicarbonatul tine la distanta furnicile

La solutia de bicarbonat, sapun si apa, puteti adauga si zeama bordeleza pentru a tine la distanta furnicile. Sulfatul de cupru din zeama bordeleza nu este deloc pe placul harnicelor furnici, iar bicarbonatul va tine la distanta afidele care produc acea substanta atat de atragatoare pentru ele.

Bicarbonatul ajuta la verificarea aciditatii solului

Oricine iubeste gradinaritul stie ca pentru a obtine legume sanatoase si rod bogat sau pentru a avea flori superbe, calitatea solului este un "ingredient" foarte important.

Pentru a fi roditor, pamantul nu trebuie sa fie nici prea acid, nici prea alcalin; cu cat pH-ul acestuia este mai apropiat de zona neutra, cu atat vei obtine plante mai puternice si cu atat mai usor vei scapa de daunatori si boli.

Aciditatea solului poate fi testata cu hartie de pH si apa distilata, dar bicarbonatul de sodiu este la fel de util, daca vrei sa folosesti metoda "babeasca". Pune pamant intr-o ceasca, amesteci cu apa distilata sau din fantana pana obtii o pasta moale, iar apoi adaugi jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu. Daca se formeaza bule de aer, solul are reactie acida, ceea ce indica un pH mai mic de 7. Daca nu obtii reactie, poti testa alcalinitatea solului cu otet alimentar. Pur si simplu torni otetul peste o mostra de sol, iar daca apar bule si auzi un sfarait, pH-ul este mai mare de 7.

Bicarbonatul, util pentru obtinerea unui compost de calitate

Compostul se obtine din resturi menajere, frunze, bete tocate, hartie carton, oase, iarba si cam tot ce este biodegradabil. Pentru o macerare optima, continutul "patului" de compost trebuie amestecat periodic si trebuie sa aiba parte de o ventilatie optima si, peste toate acestea, adauga din cand in cand bicarbonat de sodiu. Amestecul rezultat va hrani solul odata imprastiat in gradina sau pe razoare si ii va asigura un pH echilibrat.

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului