Do it yourself

# plantare avocado #crestere avocado # avocado din seminte #avocado #diy # proiecte diy

Cum sa cresti un pomisor de avocado din seminte

Obisnuiesti sa consumi avocado? Te-ai gandit vreodata ca din samburele acestuia poti creste o planta superbe cu ajutorul careia sa-ti decorezi locuinta? Este mai simplu decat ai crede! Iata cum poti sa cresti un avocado din seminte, chiar la tine acasa.

Ai nevoie de

 

  • un avocado,
  • un pahar
  • apa
  • scobitori
  • cutit
  • ghiveci
  • pamant de flori

Primul pas este sa tai cu grija fructul in jumatate, fara sa tai si samburele. Indeparteaza jumatatea prin rasucire si apoi, cu o lingura scoate samburele.

Spala bine samburele pentru a indeparta orice urma de pulpa de pe acesta. Ai grija insa deoarece spre deosebire de alti samburi acesta nu are un invelis tare si se poate rupe cu usurinta.

Sterge samburele cu ajutorul unui prosop de hartie de unica folosinta, apoi uita-te cu atentie la acesta. O parte a samburelui are, de obicei, o umflatura mai mare si/sau o pata mai deschisa la culoare. Aceea este partea care trebuie sa stea in apa pentru a prinde radacini.

La mijlocul samburelui, tinand partea mai descisa in jos, adauga patru scobitori, la distante egale una de alta. Ai grija ca acestea sa nu ajunga in mijlocul samburelui, deoarece nu va mai incolti.

Asaza cu grija samurele pe pahar, astfel incat sa se sprijine cu scobitorile de marginea acestuia, si umple paharul cu apa. Asigura-te apoi, ca are in permanenta suficienta apa.

In 6-8 saptamani vei observa ca samburele incepe sa dezvolte radacini si se va crapa la suprafata, apoi va incepe sa rasara planta de avocado. Cand incep sa-i creasca primele frunze, este momentul sa muti planta in ghiveci.

Asigura-te ca ghiveciul ales are gauri de drenaj si farfurioara. Umple-l apoi cu sol si formeaza o mica gaura in miloc. Asaza cu grija samburele in acesta pentru a nu-i rupe radacinile si apoi niveleaza pamantul. Partea superioara a samburelui nu trebuie sa fie acoperita cu sol.

Pozitioneaza planta intr-un loc insorit si luminos si ai grija sa o uzi la doua-trei zile. Solul acesteia nu trebuie sa se usuce intre doua udari, ci trebuie sa fie in permanenta umed. Nu adauga insa prea multa apa odata, deoarece planta se va ineca.

Daca stai la curte, poti scoate planta afara, in zilele calduroase, insa tine cont ca aceasta nu suporta temperaturile mici. Asadar, in momentul in care minimele scad sub 8 grade Celsius, muta planta in interior.

Acum nu iti ramane decat sa te bucuri de frumusetea acestuia si sa il vezi crescand.

Sursa foto: yotube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului