Do it yourself

# tundere arbori #sterilizare ustensile #tundere arbusti #foarfeca gradina

Cum sa sterilizezi corect ustensilele de tundere a arborilor si arbustilor?

Cand plantele tale dau semne de boala, este bine sa indepartezi tesutul care este infectat, plin de boala sau afectat. Desigur ca exista posibilitatea ca acea parte de tesut cu probleme sa le infectezi si pe altele in demersul de taiere. Acest lucru se intampla atunci cand ustensilele nu sunt corect sterilizate. In acest mod este posibil sa fie infectata urmatoarea planta care este atinsa de ele in timpul taierii arborilor si arbustilor. Iata cum anume poti sa sterilizezi corect ustensilele si sa ai grija de plantele tale.

Sterilizarea ustensilelor de taiere

Multi oameni care au o gradina si care lucreaza singuri pentru a o intretine intreaba daca este necesar procesul de sterilizare a uneltelor. Pentru a mentine functiile corecte, pentru a preveni ruginirea si raspandirea bolilor plantelor, toate ustensilele folosite ar trebui sa fie in primul rand curatate corespunzator si apoi sa fie sterilizate conform normelor. Asadar, dupa fiecare utilizare, dupa orice taiere, sapare sau alta activitate, este bine ca ele sa fie aranjate, curatate. Multe persoane cred ca daca au reusit sa le clateasca imediat dupa folosire, au reusit si sa le faca sa nu raspandeasca boli. Din pacate, pentru ca acest lucru sa se intample, este necesara sterilizarea.

Pentru a steriliza, de obicei toate partile care taie ale obiectelor de tundere, sunt luare si inmuiate, date cu spray sau sterse cu un dezinfectant special care se stie ca poate sa indeparteze cu succes orice patogeni care afecteaza plantele. Unii dezinfectanti actioneaza mai bine decat altii. Sunt unii care din pacate omoara bolile si raspandirea lor, insa afecteaza si materialul din care sunt realizate uneltele sau manerele acestora, care au material diferit.

Cand trebuie sa curatam uneltele?

De fiecare data cand observi ca plantele tale au anumite parti care nu sunt sanatoase, este bine sa sterilizezi corect uneltele folosite pentru taiere. Cei mai multi gradinari care stiu ce fac in meseria lor, cara cu sine o galeata mica cu dezinfectant si o utilizeaza la fiecare trecere de la o planta la alta planta.

Desi exista si dezinfectanti care se gasesc sub aceasta denumire in comert, cei mai multi folosesc substante cunoscute precum:

  • Inalbitorul: acesta este usor de gasit si poate sa fie utilizart des de catre oricine. El se construieste cu o parte de inalbitor si noua parti de apa si se inmoaie si sterge dupa fiecare folosire partea care taie a uneltei. Este posibil ca in timp substanta sa atace inclusiv materialele din care sunt facute uneltele sau alte materiale textile care sunt implicate in procesul acesta.
  • Isopropyl Alcool: acesta este alcool 70 %. Asadar poate sa fie utilizat cu succes, dar poate sa devina si inflamabil uneori.
  • Curatatorii pentru casa precum Listerine: acestia nu au fost demeonstrati stiintific ca eficacitate, insa sunt des utilizati.
  • Uleiul de pin: este ieftin si se foloseste cu o parte ulei si 3 parti apa. Nu indeparteaza anumiti patogeni. Se inmoaie uneltele 30 minute in solutie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare