Fructe

#alun #pom #pom fructifer

Alun

Alunul ( Corylus) este un pom foios nativ din emisfera temperata nordica. Alunul face parte din familia Betulaceae, desi unii botanisti il considera ca facand parte din familia Corylaceae.

 



Aspect

 

Alunul are trunchiul mic, acesta rareori depasind 5m inaltime.

Frunzele sunt simple, rotunde, cu margini zimtate. Acestea au o verde inchis.

Florile sunt produse primavara devreme, la baza funzelor. Acestea sunt de sex feminin si masculin. Florile de sex feminin sunt mici, masurand 1-3 cm si au o culoare rosie. Florile masculine sunt galbene si masoara aproximati 5-12 cm.

Alunele (fructele si totodata, semintele pomului) au o dimensiune de 1-2.5 cm lungime si un diametru de 1-2 cm. Acestea sunt invelite intr-o coaja tare, de culoare maro.

 

Cultivare

 

Alunele sunt produse in cantitati mari, cu scop comercial, in tari precum Turcia, Italia, Oregon si Washington. Turcia este insa principalul producator de alune din lume.

Alunul creste in special in regiunile cu clima umeda. Acesta este intalnit in special in padurile de stejar. Alunul prefera zonele deluroase sau de munte insa poate creste si la campie, daca i se conditiile necesare.
Pentru o buna crestere, alunul are nevoie de o zona semi-umbroasa si un climat umed. Se adapteaza cu usurinta oricarui tip de sol, insa este de preferat sa se evite plantarea acestuia intr-un sol acid sau nisipos.

 

Utilizare

 

Alunele sunt fructe comestibile si pot fi mancate ca atare sau prajite. Acestea sunt folosite de catre comerciantii de dulciuri pentru prepararea diferitelor bomboane, a ciocolatei, prajiturilor, inghetatei, sau a produselor de patiserie.
Alunele sunt adesea utilizate in gospodarii pentru prepararea pralinelor sau trufelor de ciocolata.

Din alune se fabrica un ulei aromat, special pentru gatit. Acesta este folosit in special in tarile Asiatice.

Alunele se mai folosesc pentru a da aroma cafelei. De asemenea, mai sunt utilizate la prepararea bauturii cunoscute sub numele de cappuccinno.

 

Sanatate

 

Alunele sunt bogate in proteine si . Acestea au un coninut seminficant de si vitamina B6 .

Alunele au un rol important in nutritie si sanatate datorita compozitiei speciale de grasimi (acid oleic), proteine, carbohidrati , Vitamina E , minerale, fibre si antioxidanti. Alunele constituie o buna sursa de energie, acestea continand aproximativ 60.5% grasimi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului