Fructe

#fructe #bergamota #provenienta #intrebuintare

Bergamota, un fruct plin de mister

Putine se stiu despre , insa parfumul ei a devenit mult mai celebru decat planta in sine. In plus, bergamota se foloseste in foarte multe domenii, dintre care medicina si cosmetica sunt cele mai castigate. Hai sa dezlegam impreuna misterul acestei plante.


Ce nu stiati despre bergamota


Bergamota nu este o floare, ci este fructul bergamotierului, un arbore pitic din specia citrus, iar denumirea sa stiintifica este Citrus Bergamia. Confuzia des intalnita dintre bergamotier si portocal sau lamai se datoreaza asemanarii bergamotei la forma, cu portocala si la culoare, cu lamaia.

O alta confuzie des intalnita este cea dintre o specie de menta numita bergamota si o specie de para, cu acelasi nume, a caror legatura cu bergamota este doar parfumul sau forma.


De unde provine bergamota


Numele de bergamota este legat de regiunea Bergamo, din Italia, de unde proveneau primii comercianti care au descoperit si raspandit bergamota in lume. Termenul original este "bergamotto".

Se mai spune ca insusi Christofor Columb a contribuit la raspandirea bergamotei din Insulele Canare in lume. In prezent, bergamota se gaseste mai ales in Italia si Sicilia si este foarte cautata pentru uz cosmetic.


La ce foloseste bergamota


Din pulpa fructului de bergamota se extrage acidul citric, iar din coaja se extrage esenta de bergamota, din care se fabrica parfumul si care are culoare verde.

Sucul de bergamota, desi foarte rar la noi in tara, este apreciat in afara, datorita continutului ridicat de vitamina C, dar si gustului mai putin acru decat al lamaii si mai amar decat al grepfrutului.

Esenta de bergamota este recunoscuta pentru proprietatile sale deosebite, atat in medicina, cat si in cosmetica. Bergamota are proprietati si antibacteriene, iar tincturile obtinute din ea sunt deosebit de eficiente in rezolvarea afectiunilor tenului sau ale pielii, de la simple iritatii, pana la arsuri sau rani. In plus, bergamota poate trata raceli si gripe, dar si .

Celebrul parfum de bergamota este utilizat in fabricarea apelor de colonie, a parfumurilor, sapunurilor, deodorantelor, lotiunilor de corp si sampoanelor.

In aromaterapie , bergamota este folosita pentru tratarea depresiei. Lumanarile cu parfum de bergamota sau uleiurile de bergamota sunt relaxante si efectul lor deosebit le face foarte cautate.


Stiai ca:

 

  • Celebrul ceai Earl Grey Tea utilizeaza bergamota pentru aroma sa inconfundabila. El este parfumat, dar si relaxant, ideal dupa o zi de munca .
  • Bergamota este simbolul Calabriei, iar bergamota care creste acolo este net superioara calitativ celor plantate in alte regiuni din lume.
  • Bergamota este folosita pentru producerea unei marmelade deosebit de gustoase si, in Italia, exista chiar si o specialitate de paste cu bergamota.
  • Bergamota devine toxica in contact cu soarele, astfel incat medicii recomanda sa nu expunem la soare pielea tratata cu ulei, crema sau tinctura de bergamota.
  • Tusea si durerile de gat trec cu tinctura de bergamota.
  •   2011-11-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ioana Stanciulescu

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii