Fructe

#lamai #ingrijire lamai #probleme lamai

Cele mai des intalnite probleme pentru lamai

Un pom parfumat si o alegere tot mai populara printre amatorii de plante exotice , lamaiul se poate dovedi o investitie de viitor daca ii oferi ingrijirea adecvata. In acest sens, este esential sa fii la curent cu cele mai intalnite probleme ale lamaiului. Descopera-le in cele ce urmeaza!


1. Depigmentarea frunzelor


Una dintre cele mai frecvente probleme ale lamaiului se refera la decolorarea frunzelor. Aceasta apare datorita unei lipse de substante nutritive si, pentru a o remedia, ar trebui sa maresti cantitatea de magneziu, azot etc. de care beneficiaza pomul. In cazul lipsei de magneziu, poti cumpara o solutie speciala sau o poti pregati chiar tu insuti, dizolvand saruri Epsom in apa, fara a apela frecvent la cea din urma varianta.

Iata si alte deficiente de substante nutritive cu care s-ar putea confrunta lamaiul tau:

  • lipsa de azot: frunzele se ingalbenesc, incepand cu cele aflate la baza pomului;
  • lipsa de zinc: lamaiul este foarte mic, iar frunzele prezinta pete galbene;
  • lipsa de fier: frunzele tinere se ingalbenesc; este intalnita in cazul plantarii in soluri alcaline, cu prea putina sau prea multa umiditate.


2. Daunatori


Insectele pot produce pagube insemnate lamaiului tau, de aceea se recomanda aplicarea regulata a unui insecticid cu toxicitate redusa. Printre daunatorii cu care lamaiul tau s-ar putea confrunta se numara:

  • larvele minatoare;
  • afidele;
  • paduchii lanosi;
  • paduchii cu scut (paduchii testosi).


Paduchii cu scut sunt daunatorii cei mai periculosi si pot fi eliminati prin stergerea frunzelor si ramurilor lamaiului cu o solutie de apa si alcool. Este recomandata folosirea unei perii care va distruge "carapacea" paduchilor. La final, aplica insecticid.


3. Fumagina


Fumagina este o boala fungica, identificabila datorita petelor cu aspect de funingine care apar pe frunzele plantei. Problema apare datorita unei substante, denumite "roua de miere", secretate de anumite insecte, cum ar fi cosenilele (paduchii lanosi), paianjenii etc. Odata prezenta aceasta substanta, o serie de ciuperi apartinand unor genuri ca Triposporium, Capnodium, Torula si Cladosporium, reusesc sa infesteze planta.

Cum elimini fumagina? Intr-o prima faza, este necesara indepartarea insectelor care permit aparitia si dezvoltarea ciupercilor, cu ajutorul unui insecticid. Apoi, lamaiul trebuie spalat cu apa calda.


4. Pierderea si curbarea frunzelor


In situatia in care fenomenul nu este declansat de o boala a lamaiului, pierderea si curbarea frunzelor pot fi puse pe seama conditiilor de care beneficiaza pomul. Frigul, umiditatea scazuta, dar si alti factori de stres pot avea drept rezultat curbarea frunzelor si, ulterior, caderea acestora. Pentru a remedia problema, este suficient sa identifici factorii de stres si sa ii elimini din ecuatie.


5. Fructele mici


Cel mai adesea, lamaiul nu va produce fructe mari si carnoase, asa cum poti gasi in supermarket-uri. Dimpotriva, fructele sale vor fi mici si, mai mult decat atat, nu este exclus sa cada inainte de coacere, la maturitate ajungand doar cateva exemplare. Fenomenul este intalnit in special la pomii de mici dimensiuni (sub 1 m).

Sursa foto: flowers-magzine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului