Fructe

#fructe #gradina #mure #plantare mure

Cum sa cresti mure in gradina

Murul, arbust care produce delicioasele mure, poate fi crescut usor in gradina atunci cand sunt respectate cele mai importante reguli pentru dezvoltarea sa corecta.

Tufele de mure prefera expunere maxima la soare pentru a oferi cele mai bune recolte, dar recolta de mure in gradina depinde si de calitatea solului si taierea corecta.


Alegerea varietatii potrivite

Murul are doua varietati principale: cu ghimpi si fara ghimpi. Primul dintre ele este mai usor de crescut, iar fructele sale se pot maturiza mai repede si sunt mai dulci.

Pentru a cultiva murul fara ghimpi in gradina, vei avea nevoie de un spalier special pentru sustinere. Nuielele acestuia sunt foarte lungi si nu raman verticale sub greutatea fructelor.


Plantarea murului

De obicei, tufele de mure se planteaza pana la 15 martie, in locuri in care nu au fost cultivate in ultimii doi ani cartofi, rosii sau vinete.

Murul prefera un sol care retine apa, dar are un drenaj bun. Solurile foarte argiloase sau nisipoase necesta imbunatatire cu compost inainte de plantare.

Un avantaj important este faptul ca poti cumpara o singura planta la ghiveci, pe care o poti inmulti apoi prin butasire rapid si simplu. Plantarea in rand necesita distante mai mari de 2 metri pentru murul fara ghimpi, dar de numai 1 metru pentru cel cu ghimpi. Distanta dintre randuri ar trebui sa fie de aproximativ 3 metri.


Ingrijirea tufelor de mure

Primavara, tufele de mure au nevoie de ingrasamant de uz general, pana la 100g pe metru patrat si cresc mai bine atunci cand solul este acoperit cu un strat gros de mulci.

Materia organica retine umezeala, astfel ca este important sa mentii o distanta de 5 cm intre lastarii noi si mulci, pentru a elimina riscul putrezirii acestora.

Plantele tinere au nevoie sa fie udate odata la 7-10 zile in perioadele cu foarte putine precicipatii. Chiar si tufele de mure mature pot beneficia de udare la 10-14 zile. Uscarea excesiva a solului poate afecta marimea fructelor.

Taierea tufei de mure este un proces foarte important pentru a creste plante viguroase si a obtine o recolta buna si poate incepe imediat dupa plantare.

Sursa foto: thedailygreen.com, vegetablegardener.com

  •   2013-05-23
  •  

Articol scris de

Gabriel Branea

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.