Fructe

#pomi fructiferi #fructe #mar

Cum sa culegi mere

Merele, indiferent daca sunt crescute in curte sau in livezi, se coc si sunt pregatite pentru cules la sfarsitul lunii Semptebrie inceputul lunii Octombrie. Timpul de coacere a merelor poate fi influentat de factorii climatici, conditiile de mediu si chiar de soiul din care acestea fac parte. Din acest motiv va trebui sa tii cont de cativa factori importanti inainte de a culege merele.

 

1 Asigura-te ca sunt pregatite pentru cules

 

In functie se specia din care merele fac parte, perioada de recoltare poate diferi cu pana la 3-4 saptamani. De asemenea, nu uita inainte de a culege merele sa verifici daca acestea sunt intra-devar coapte. Merele coapte vor avea o aroma dulce si un parfum fin si placut. Culoarea acestora este un alt aspect pe care trebuie sa-l iei in considerare. In functie de soi, merele pot fi rosii, glbene sau chiar verzi.

Cele mai cultivate soiuri de mere de la noi din tara sunt: Jonathane, Golden, Wagener premiat, Delicios de Voinesti si Prima. Iata cum poti deosebi aceste soiuri intre ele.


Jonathan


Merele din acest soi sunt cele mai cultivate si totodata cele mai cunoscute mere din Romania. Aceste mere au forma tronconica si sunt de marime medie. Merele au coaja rosie si pulpa galben deschis. Sunt dulci si in acelasi timp usor acrisoare suculente, malaiete si au o aroma intensa, caracteristica.


Golden


Merele Golden, cunoscute si ca Delicios auriu sunt mari si ca forma aproape rotunde. Coaja acestora este galbena cu puncte ruginii, rare. Merele Golden sunt dulci, scuculente, usor crocante si au o aroma placuta.


Wagener premiat


Fructele acestui soi variaza ca marime, chiar daca sunt crescute in acelasi pom . Culoarea cojii acestor mere este rosie, iar pulpa alba. Sunt dulci, suculente si usor acrisoare. Spre deosebire de restul soiurilor insa, aceste mere sunt slab aromate.


Delicios de Voinesti


Merele din acest soi sunt rotunde si usor turtite la capete. Culoarea cojii acestora este galben pai cu rosu iar pulpa crem-galbuie. Sunt mere dulci si intens aromate insa nu foarte suculente .


Prima


Merele din acest soi sunt ovale, aproape rotunde si mari. Coaja acestora este verde-glabui pe o parte iar pe cealalata este rosie iar pulpa usor galbuie, aproape alba. Merele Prima sunt acrisoare, nu foarte dulci dar au o aroma intensa.


Renet


Exista doua specii: Renet de Landsberg si Renet de Canada.

Merele Renet de Landsberg sunt sferice si difera ca marime desi provin din acelasi pom. Coaja acestora are culoarea galben pai sau galben-verzui, iar pe partea cu care stau la soare sunt usor portocalii. Pulpa este suculenta, dulce-acrisaora si slab aromata. Culoarea pulpei este alba.

Merele Renet de Canada sunt mari si de forma tronconica. Culoare cojii este galben-verzui pe o parte iar pe cealalta parte este portocalie. Pe toata suprafata acesteia prezinta mici pete ruginii. Pulpa este galbuie, are gust dulce si este usor fainoasa.

 

2 Tine cont de conditiile meteo

 

In unele zone temperate luna Octombrie poate veni cu ploi, ger sau chiar zapada - in special in zonele montane. Asadar, tine cont de climat si asigura-te ca vei culege merele inainte sa dea primul inghet, chiar daca acestea nu sunt inca foarte bine coapte. In caz contrar risti sa pierzi intreaga recolta.

 

3 Pregateste echipamentul adecvat

 

Cand pleci la cules mere ia cu tine unul sau mai multe cosuri din lemn, in functie de numarul merelor pe care doresti sa le culegi. Evita sa utilizezi in acest scop recipiente confecionate din materiale dure precum metal. Pe langa acestea, vei mai avea nevoie de o scara, in cazul in care pomul este inalt, si de o traista din panza in care sa pui merele. In cazul in care nu ai o scara in forma de „V” sau pamantul din jurul copacului nu este nivelat iar scara nu sta fixa, vei avea nevoie de ajutorul unei alte persoane.

 

4 Culege merele corespunzator

 

Culege merele cu tot cu codita. In acest fel te vei asigura ca vor rezista pentru o perioada indelungata si ca te vei putea bucura de aroma acestora pe tot parcursul iernii.

Odata cules un mar, pune-l cu grija in cos, pentru a nu suferi lovituri.

Atentie! Culege toate merele din copac, chiar si pe cele stricate . In cazul in care le lasi in copac, acesta poate avea de suferit.

 

5 Pastreaza merele intr-o camera racoroasa

 

Merele pot fi pastrate pana primavara urmatoare daca sunt tinute in conditii adecvate. Acestea trebuie puse intr-o camera intunecoasa, cu temperatura constanta de 3-6oC.

Inainte de a pune merele la pastrat sorteaza-le cu atentie. Daca unele dintre ele au suferit lovituri in timpul culesului, pune-le deoparte pentru a le consuma imediat.

Pune merele bune in ladite, asezandu-le intr-un singur strat. Verifica din cand in cand starea acestora. Daca unul dintre ele incepe sa se strice indeparteaza-l atat pe el, cat si merele care au stat langa el, chiar daca acestea nu au inca urme de stricaciune. In acest fel te vei asigura ca restul merelor vor fi in siguranta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului