Fructe

#zmeura #fructe de padure #mure #ingrijire zmeura #ingrijire mure

Cum sa ingrijesti tufele de zmeura si mure

Tufele de fructe de padure din gradina trebuie ingrijite cu atentie daca vrei sa obtii o recolta cat mai mare. Afla cand si cum trebuie taiate tufele de zmeura si mure.



Zmeurul se inmulteste prin butasire si despartirea de planta-mama, iar taierea lui te poate ajuta si sa obtii o recolta mai bogata si sa tii sub control bolile ce pot afecta acest arbust. Tine cont de faptul ca toate ramurile bolnave pe care le tai pot transmite mai departe boli, astfel ca trebuie scoase din gradina sau arse.


Taierea tufei de zmeura


Taierea zmeurei are si o functie decorativa , insa procesul este benefic pentru planta din mai multe puncte de vedere. Tufele mari, netaiate, nu vor produce mai multe fructe, iar aerul si lumina patrund mai greu pana la radacina.

Cand sunt plantate in rand, tufele de zmeura trebuie sa aiba o baza limitata, care sa nu fie mai mare de 30-45 de cm, pentru a putea dezvolta o coroana mai bogata, ce iti ofera o recolta mare. Pentru a taia zmeurul, trebuie sa porti manusi protectoare, pentru a-ti proteja mainile de spini. Foloseste unelte de taiere ascutite si curate, pentru binele plantei.

Spre sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, tufele de zmeura necesita cea mai multa atentie din partea ta. Taie tulpinile care au rodit anul trecut, deoarece nu vor mai produce flori si fructe si in acest an. Le poti recunoaste dupa coaja gri, care poate fi rupta cu usurinta.

Taie tulpinile care au crescut in afara zonei desemnate pentru randuri si taie si tulpinile scurte sau deformate. De-a lungul randului pe care sunt plantate tufele, fiecare metru trebuie sa aiba 8-10 tulpini lungi si groase dupa taiere.

Daca vrei ca soiurile de zmeura care pot inflori de doua ori pe an sa-ti ofere o recolta bogata toamna, trebuie sa tai mai mult din tufa in fiecare primavara. Pe timpul verii, cand cresc noi tulpini, taie tufa din nou, lasand un spatiu de 15 cm intre tulpinile sanatoase ramse. Folosind aceasta tehnica vei obtine o recolta mai mare toamna.


Taierea tufei de mure


Chiar daca taierea tufei de mure poate fi mai usoara, pericolul spinilor este la fel de mare si nu trebuie sa uiti de manusile protectoare de gradinar .

Arbustii care produc mure cresc mai incet decat zmeurul, dar taierea regulata ii ajuta sa ofere o recolta mai bogata. Imediat dupa plantarea tufei de mure, taie varfurile tulpinilor pentru a incuraja cresterea ramurilor laterale, ce vor produce murele in anul urmator.

Primavara, taie tufele de mure, lasand doar 5-7 tulpini sanatoase pe fiecare planta. Taie si ramurile laterale, pana la o lungime de minim 30 cm sau pana cand au 12 muguri.

Toamna, taie toate tulpinile care au produs fructe, la scurt timp dupa recolta. Pentru a preveni raspandirea bolilor, este recomandata arderea sau eliminarea lor din gradina ta.

Atat in cazul tufelor de zmeura cat si de mure, poti taia tulpinile rupte, moarte sau bolnave oricand in timpul anului. Cu cat acestea sunt eliminate mai repede, cu atat tufele tale de fructe de padure vor fi mai sanatoase si iti vor oferi o recolta mai bogata.


Sursa foto: Yates.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului