Fructe

#curiozitati #fructe #pere

Curiozitati despre pere

Perele sunt originare din vestul Asiei, de la poalele muntilor Himalaya , unde se gaseau in urma cu 6000 de ani. Perele au devenit ulterior populare in Grecia antica iar in pezent sunt cultivate in multe tari, indeosebi in Statele Unite, China si Italia. In prezent, in lume sunt peste 3000 de tipuri de pere , impartite in doua variante de baza, potrivit originii: pere europene si pere asiatice . Iata si alte cateva lucruri pe care nu le stiai despre aceste fructe:


1 La inceputul secolului al XVIII-lea, preotul Nicolas Hardenpont, din Belgia, a cultivat un sortiment superior, cu pulpa foarte moale, ce i-a adus perei denumirea de "fruct de unt".

2 Dupa insusirile specifice, perele se clasifica in 3 grupe si anume: superioare, mijlocii si obisnuite.

3 In anul 850 i. Hr., Homer scria, facand referire la pere, ca in gradinile din Alcinous sunt cultivate fructele denumite "darul zeilor".

4 Plinius considera ca perele sunt fructele sperantei, care readuc optimismul si favorizeaza pornirile generoase.

5
Romanii sunt cei care au raspandit perele din Grecia in restul Europei. In secolul al XVIII-lea, parul a fost adus in tarile apusene Franta, Belgia si Anglia, de unde cultura s-a extins in toata Europa.


6 Unele dintre cele mai apreciate soiuri asiatice sunt Ichiban Nashi, Shinsui, Shinsieki si Nijisseki. Soiurile europene populare sunt Bartlett si Comice.


7 La fel ca in cazul marului, feliile de para vor deveni maronii odata ce sunt expuse la aer datorita transformarii fierului continut in oxid de fier si oxid feric. Ca sa le pastrezi culoarea, clateste feliile de pere in apa in care ai adaugat cateva picaturi de suc de lamaie.


8 Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B din pere au efect sedativ asupra sistemului nervos. Astfel, perele sunt recomandate dupa o zi stresanta, pentru ca ajuta la recapatarea poftei de viata.


9 Zaharurile prezente in pere sunt usor digerabile, fiind indicate pentru persoanele diabetice sau cu probleme la stomac.

10
Perele mai sunt indicate in cosmetica. Mastile din acest fruct sunt folosite in tratamentele antiacneice, au rol astringent, hranitor si revitalizant, ajutand la hidratarea si curatarea fetei.

  •   2011-05-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii