Fructe

#fragi #fructe #plante de gradina

Fragi

Fragii (Fragaria vesca), cunoscuti si sub denumirea de capsuni salbatice, sunt originari din Emisfera Nordica. Alte nume sub care mai sunt fragii cunoscuti sunt: capsuni de padure, capsuni Europene, capsuni Alpine etc.

Fragii pot fi intalniti in padurile rare, in zonele deluroase, la marginile padurilor dese, in luminisuri sau la marginile soseleleor. Tolereaza orice conditii de crestere (mai putin zonele foarte umede sau foarte uscate).
 

 

Descriere

 

Majoritatea speciilor de fragi au o mare perioada de inflorire. Florile acestora sunt mici formate din 5 petale albe.
Fragii se inmultesc prin vlastari. Tufa de frag este formata din multiple ramuri, cataratoare.

Fructul este mai mic decat capsunile obisnuite. Fragii au culoarea rosie, sunt suculenti si au o aroma intensa. Exista insa si unele soiuri de fragi ale caror fructe au culoarea galbena sau albicioasa, cand sunt complet coapte.

 

Cultivare

 

Fragii sunt plante perene care se inmultesc in general prin vlastari, insa se pot inmulti si prin seminte. Multe animale consuma aceste fructe imprastiind apoi semintele nedigerate departe de planta de la care s-au hranit, ajutand specia sa se raspandeasca.

Sunt plante foarte rezistente care pot supravietui incendiilor. De asemenea, pot creste rapid intr-o zona in care a avut loc un incendiu.

Dovezi din timpul sapaturilor arheologice au aratat ca fragii erau consumati de oameni inca din Epoca de Piatra. Fragii au fost cultivati pentru prima oara in Persia, unde fermierii denumeau planta „Toot Farangi”. Semintele acesteia au fost apoi duse Europa, unde fragii au fost intens cultivati in secolul al XVIII-lea, cand au inceput sa fie inlocuiti de capsuni.

Turcia este cel mai mare producator de fragi, exportand anual sute de tone.

Tufele de fragi tind sa-si piarda vigoarea dupa cativa ani, din cauza abundentei de flori si fructe.

Fragii sunt cultivati de unii gradinari ca plante taratoare, pentru a acoperi pamantul, iar altii sunt cultivati cu scop ornamental.

Hibrizi (Fragaria x vescana) au fost creati prin incrucisarea dintre fragi (capsuni de padure) si capsuni de gradina. Hibrizii rezultati din aceasta incrucisare au fructele mai mari decat fragii obisnuiti.

Fragii Alpini sunt folositi ca planta indicator pentru bolile care afecteaza capsunile de gradina. De asemena, mai sunt folositi pentru imbunatatirea soiurilor existente de capsuni, datorita usurintei de propagare si a ciclului scurt de reproducere.

 

Utilizare

 

Fragii sunt fructe puternic aromate. Acestia sunt si in zilele noastre crescuti in special pentru uz casnic si mai putin cu scop comercial .

In scop comerial fragii sunt folositi pentru prepararea gemului, dulcetii sau lichiorului. Toate acestea sunt considerate delicatese. Ca atare sunt produse destul de scumpe. De asemenea, fragii mai sunt utilizati pentru crearea produselor cosmetice sau in medicina alternativa.

Fragii sunt folositi si ca ierburi medicinale. Frunzele, florile si lujerii tineri sunt parti ale plantei folosite pentru prepararea ceaiurilor. Ceaiul este eficient pentru tratarea diareei.

Sursa foto : www. wikimedia .org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare