Fructe

#legume #fructe #pesticide #fructe contaminate

Fructele si legumele cu cele mai multe pesticide

Merele, frunzele de telina sau strugurii sunt printre cele mai contaminate vegetale cu pesticide , in timp ce ceapa sau vinetele sunt cele mai sigure. Prin spalare se elimina doar 20% din aceste substante toxice. Un raport recent al Environmental Working Group (EWG) prezinta care sunt produsele cele mai contaminate cu pesticide.




Medicii atrag atentia ca pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar si sterilitate, cancer sau malformatii la copii.
Raportul amintit analizeaza date puse la dispozitie de autoritatile americane, insa si pe piata europeana nivelul contaminarii e apropiat.


Topul alimentelor contaminate


In topul alimentelor contaminate cu pesticide se afla marul, urmat de telina, capsuni, piersici, spanac, nectarine, struguri, potrivit raportului amintit. Din acelasi top negativ mai fac parte ardeiul gras, cartofii, afinele si salata verde. Pe lista alimentelor cu mai putine reziduri de pesticide se numara ceapa, porumbul, ananasul, avocado, mazarea, mango, vinetele, pepenele galben, kiwi, varza si pepenele rosu.

Potrivit unui raport realizat acum 3 ani, aproximativ jumatate dintre fructele si legumele produse in tarile din Uniunea Europeana sunt contaminate cu pesticide, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii si merele. Specialistii romani spun insa ca produsele autohtone sunt tratate mai putin si mai sanatoase. Pentru eliminarea partiala a pesticidelor de pe legume si fructe o solutie este spalarea lor.


Alternativa ecologica


Alternativa mai sigura la vegetalele cu pesticide sunt cele bio. Acestea sunt produse care au fost obtinute fara a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic.

Pentru ca un aliment sa fie etichetat eco trebuie sa fie produs sub o stricta monitorizare a unui organism independent de certificare, scrie evz.ro. Un produs ecologic trebuie sa poarte pe ambalaj doua sigle: AE - agricultura ecologica si cea a organismului de certificare.


Apa elimina circa 20% din pesticide


Prin spalarea fructelor si legumelor se elimina circa 20% dintre pesticide. Detergentul ar elimina pesticidele insa medicii interzic folosirea lui pentru ca acesta se depune pe fruct. NBici citricele nu pot fi spalate cu detergent pentru ca in pori acestea depositeaza grasimi si acolo se acumuleaza pesticidele.


O inovatie care promite eliminarea majoritatii pesticidelor de pe legume si fructe va fi lansata la inceputul anului viitor de o companie de aparatura electrocasnica. Mai exact, este vorba despre un dispozitiv (foto) care functioneaza cu asa numita apa activa. "Aceasta sparge chimicalele, apoi le neutralizeaza. Dispozitivul functioneaza asemeni unei masini de spalat , are un furtun pe care apa se scurge", a explicat David Zhuang cu ocazia prezentarii in premiera a aparatului la Eindhoven.

Tehnica nu prespune folosirea de aditivi sau chimicale. "Elemenul cheie e apa activa, care accelereaza degradarea naturala a pesticidelor si le transforma in substante care nu mai sunt toxice. Lansarea de anul viitor va fi facuta initial in China", au mai anuntat reprezentantii companiei.

  •   2011-09-29
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii