Fructe

#recoltare #cules #fructe

Ghid de recoltare a fructelor

Stiai ca cele mai multe fructe de la noi se coc in lunile August – Septembrie si ca gutuile sunt fructele care se coc cel mai tarziu, respectiv in luna Octombrie? Pentru a beneficia pe deplin de gustul si savoarea acestora este important sa stii care este perioada exacta de recoltare a fructelor. Iata cateva notiuni pe care orice gradinar trebuie sa le stie.

 

Mere

 

Sezonul de recoltare al merelor incepe de la sfarsitul lunii Iulie, in cazul soiurilor de mere timpurii, si dureaza pana toamna tarziu, in lunile Octombrie-Noiembrie, in functie de soi. Majoritatea merelor sunt pregatite pentru cules atunci cand se desprind cu usurinta de creanga.

Cand sunt coapte, majoritatea speciilor de mere au un o aroma fina si placuta. Un alt indicator al faptului ca merele sunt pregatite pentru cules, este culoarea cojii. In functie de soi coaja acestora poate fi glaben pai, verde, rosie sau jumatate rosiatica, jumatate verde. Cand sunt coapte merele sunt suculente si dulci. Soiurile precum Johnatan, Prima si Wagener premiat sunt duci-acrisoare atunci cand sunt coapte.

Depozitare

Merele sunt unele dintre cele mai rezistente fructe. Daca sunt tinute in conditii adecvate acestea pot fi pastate pana primavara. Depoziteaza merele intr-o camera intunecoasa si racoroasa, in care temperatura sa nu scada sub 3oC sau sa depaseasca 6oC.

 

 

Pere

 

Sezonul de coacere a perelor difera in functie de soi. Astfel perele incep sa se coaca de la sfarsitul lunii August pana in Octombrie. Perele vor fi mai gustoase si mai savuroase daca sunt recoltate inainte de a se coace complet.

Recoltarea perelor trebuie facuta cand acestea sunt tari la palpare, iar coaja are o culoare galden-verzui. Nu lasa perele sa devina total galbene in copac. Un alt indiciu al faptului ca perele pot fi culese este faptul ca acestea se desprind cu usurinta de creanga copacului.

Depozitare

Dupa recoltare, perele pot fi depozitate timp de 1- 3 saptamani la temperatura camerei.

Pentru a le pastra pentru o perioada mai indelungata (2-4 luni), depoziteaza-le intr-o incapere cu t emperaturi cuprinse intre 15-17oC, imediat ce le-ai cules. Pungile de plastic, intepate din loc in loc, pot fi folosite pentru depozitarea unui numar mare de pere.

 

Prune

 

Prunele pot fi recoltate incepand cu jumatatea lunii Iulie pana la jumatatea lunii August. In functie de soi, dar si de climatul din zona prunele pot fi culese pana la sfarsitul lunii August. Fructele din acelasi pom se coc treptat, pe o perioada de 3-4 saptamani. Asadar culegerea acestora trebuie sa se faca esalonat.

Pentru a te asigura ca sunt pregatite pentru recoltare uita-te cu atentie la aspectul acestora. Prunele au in general coaja de culoare albastru inchis sau grena. Exista insa si specii de pruni ale caror fructe au la maturitate coaja galbena sau chiar alba. Acestea sunt insa rar intalnite la noi. Cand sunt coapte prunele sunt moi la atingere, suculente si au un gust dulce. Prunele au o aroma fina si placuta.

Depozitare

Prunele se pastreaza la frigier timp de minim 5 zile. Acestea trebuie puse intr-un recipient din plastic sau ceramnica. Nu tine prunele in pungi de plastic , deoarece se vor altera rapid din cauza umiditatii.

 

Struguri

 

Recoltarea strungurilor incepe in luna Septembrie si se termina pana in luna Octombrie. De asemenea, soiurile timpurii de struguri pot fi culese inca de la sfarsitul lunii Iulie, inceputul lunii August.

Strugurii trebuie sa fie culesi cand ating maturitatea completa. Culoarea, marimea si dulceata sunt cei mai importanti indicatori. In functie de soi, stugurii pot avea la maturitate culoare alba, rosiatica sau de un albastru inchis. De asemenea, majoritatea soiurilor sunt dulci, zemoase si au o aroma puternica, specifica. Strugurii nu se coc toti odata. In cazul in care unii ciorchini sunt feriti de razele soarelui, poate dura mai mult pana se coc. Asadar, culege doar strugurii copti, lasandu-i pe ceilalti in vie, pana la coacere. Nu uita insa sa-i verifici din trei in trei zile pentru a vedea in ce stadiu se afla.

Depozitare

Strugurii pot fi pastrati la frigider timp de 5-7 zile. In cazul in care vrei sa-i depozitezi, nu ii spala inainte si pune-i intr-o punga de plastic. Strugurii se vor spala numai inainte de a fi consumati.

 

Gutui

 

Gutuile sunt ultimele fructe din an. Acestea se coc la sfarsitul lunii Noiembrie. Expertii spun insa ca gutuile trebuie culese la sfarsitul lunii Octombrie – inceputul lunii Noiembrie, cand acestea nu sunt inca bine coapte. In momentul de recoltarii coaja acestora are culoarea verde-galbui. Daca sunt lasate sa se coaca in copac acestea vor deveni pietroase.

Dupa recoltare gutuile se vor depozita intr-o incapere racoroasa pana cand culoarea acestora devine galbena si au o aroma fina, usor dulceaga. Acestea se disting de alte fructe prin combinatia de gusturi precum dulce, amarui si acrisor.

Depozitare

Gutuile coapte bine se pot pastra la frigider timp de 2-3 saptamani. Este indicat ca acestea sa nu fie tinute in acelasi loc cu merele sau alte fructe, deoarece aroma gutuilor poate afecta aroma celorlalte fructe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare