Fructe

#rodie #toamna #fructe de toamna

Idei de toamna: rodia

Toamna este momentul ideal pentru a lua in calcul si alte idei referitoare la cum sa-ti populezi gradina sau balconul si cu plante mai rare, dar care se desurca perfect in climatul tarii noastre. Rodia este arbustul perfect, nu cere ingrijire speciala, se planteaza toamna, iar florile si fructele sale sunt adevarate minunatii ale naturii.



De unde vine rodia?


Denumirea stiintifica a rodiei este Punica Granatum si este un arbore originar din Asia. Rodia este simbolul feritilitatii iar fructele sale deosebit de gustoase, asemanatoarel cu merele din exterior, l-au facut sa circule cu succes in toata zona mediteraneeana.


Rodia de gradina


Rodia se poate planta in gradina sau in ghiveci. Exemplarele plantate in gradina ajung la inaltimea de 2-4 m, dar se dezvolta mai mult in latime. Dupa ani intregi, in cazuri mai rare, rodia poate ajunge chiar si la 5 m inaltime.

Pentru a avea un arbore sanatos si prolific, rodia de gradina trebuie plantata intr-o groapa in care a fost adaugat si nisip pentru drenaj. Umiditatea ridicata nu-i prieste, mai ales pe timp de iarna. De asemenea, asigura-te ca se poate bucura de soare constant.


Rodia de balcon


Exista si rodia pitica, o specie care nu depaseste 40-50 cm inaltime. Aceasta este mai potrivita pentru a fi plantata in ghivece si tinuta pe balcon sau terasa. Ea este, totusi, mai sensibila la vreme rece si inghet, deci ar trebui protajata iarna si expusa, pe cat posibil, la soare de cate ori exista ocazia.

Rodia poate fi plantata si pe balcon sau terasa, in ghivece destul de mari, care sa-i permita sa se dezolve armonios. Arbustiul se dezvolta lent, dar are nevoie de apa si soare direct pe timpul verii. Iarna, insa, te sfatuiesc sa-l tii aproape de un perete exterior al casei, eventual acoperit, unde este la adapost.

La fiecare doi-trei ani, ar trebui sa muti rodia in alt vas.


Ingrijirea rodiei


Rodia nu trebuie udata zilnic. Un indiciu bun de luat in seama este momentul cand pamantul din jurul ei este complet uscat. Atunci este cazul sa o uzi si asta numai in timpul sezoanelor calde.
Incepand cu luna octombrie , planta se uda o data la doua saptamani si se va feri de ploi, pe cat posibil. Excesul de apa o va distruge.

Sa nu te sperii daca observi ca toamna ii cad toate frunzele. Este modul rodiei de a hiberna. Primavara, in schimb, te va rasplati cu o coroana bogata in fruze verzi si lucioase. Mai tarziu, in iunie - iulie, vei avea un adevarat spectacol floral: flori albe, portocalii, roz sau rosii, superbe.


Inmultirea rodiei


Daca vrei sa inumultesti rodia, nimic mai simplu. Pastreaza semintele din fructe si lasa-le in apa timp de o zi, dupa care le poti planta in pamant. Acest proces trebuie sa aiba loc primavara.

O alta modalitate este taierea unor butasi din ramurile care nu au avut flori si introducerea lor in apa, pana vor capata mici radacini. Aceasta operatiune se face vara, iar plantarea butasilor este recomandata s-o faci toamna.

Important: rodia este supranumita si superfruct deoarece contine 40% din doza zilnica redomandata de vitamina C pentru un adult. Ea este bogata in acid folic si vitaminele A si E.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului