Fructe

#gradina #papaya #sera #cultivare papaya #ingrijire papaya

Invata sa cultivi papaya in sera din gradina ta!

Arbore din zonele tropicale si subtropicale ale Mexicului si Americii centrale, papaya poate fi cultivat si in spatii inchise in Romania. Este un copac fructifer cu o crestere foarte rapida si poate atinge inaltimea de 10 metri, asa ca trebuie sa te asiguri ca ii oferi spatiul necesar in sera din gradina ta.

Copacul sanatatii

Fructul arborelui mai este cunoscut si sub numele de "fructul ingerilor", denumire data chiar de Columb dupa descoperirea Americii. Calitatile sale curative au dus la raspandirea arborelui in toate zonele subtropicale, creand o multime de varietati.

De exemplu, soiul hawaian de papaya produce fructe de pana la 400 g, in timp ce in sudul Mexicului se recolteaza roade de 3-4 kg. Cu toate acestea, caracteristicile generale ale arborelui de papaya reclama aceleasi conditii de baza: expunere cat mai buna la soare si temperaturi peste limita de frig sau inghet.

Rasad direct din seminte

Putand fi cultivat doar ca planta de interior pe teritoriul tarii noastre, arborele Carica papaya iti poate aduce un plus de exotism in sera. Va trebui sa iei in calcul si mentinerea unei temperaturi constante pe tot timpul anului.

Cultivarea lui este destul de simpla, putand sa plantezi direct samburii de la un fruct cumparat din supermarket. Pune cate 4-5 samburi in vase mari cu pamant si planteaza-i la o adancime de maximum 12 cm. Asigura-le un sol cat mai bogat in nutrienti.

Arbore cu pretentii

Tine minte ca este mult mai usor sa obtii un arbust de papaya in sera ta, decat sa il tii in viata sau sa obtii fructe de la acesta. Cu o tulpina tubulara si goala pe interior, arborele de papaya este o planta pretentioasa la ingrijire.

Apa, temperatura potrivita, solul bogat si soarele din abundenta sunt conditiile esentiale pentru a reusi in cresterea acestui arbore. Nu suporta mutarea in alte recipiente, asa ca va trebui sa te asiguri de la inceput ca ai un vas destul de mare.

Roadele apar dupa 10 luni

In conditii optime, fructele de papaya incep sa se coaca dupa o jumatate de an. In sera insa, specialistii de la Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" din Bucuresti au constatat ca arborele da roade abia dupa 10 luni. Asa ca nu ai altceva de facut decat sa urmaresti evolutia gigantului de sera ta timp de 10 luni, pentru a observa daca experimentul ti-a reusit.

Sursa foto: foodart.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare