1. Taie doua lamai in jumatate si aduna samburii. Spala-i bine intr-un bol sau intr-o strecuratoare, astfel incat sa scapi de orice urma de pulpa. In felul acesta nu va dezvolta ciuperci care sa ucida rasadurile.
2. Pune apa calduta intr-un castron si lasa semintele scufundate acolo vreme de cateva ore ca sa le ajuti sa incolteasca mai usor.
3. Umple trei sferturi un ghiveci cu pamant special pentru citrice. E bine sa alegi acest pamant, intrucat e format in mare parte din lut si din nisip, ceea ce ii asigura o drenare buna.
4. Infige samburii la suprafata si uda constant pamantul, fara insa sa lasi apa sa balteasca. E bine sa eviti ca acestia sa se usuce, pentru ca vor germina mai greu sau chiar deloc. Pentru a ajuta samburii sa inmugureasca, acopera vasul cu o folie din plastic si vei crea in acest fel un efect de sera.
5. Tine vasul aproape de o sursa de caldura, iar in trei-sase saptamani vor samburii incolti. Indeparteaza folia de plastic dupa germinare si aseaza ghiveciul in apropierea unei ferestre, la soare.
6. Cand plantutele au ajuns cam la 10-12 centimetri inaltime, separa-le si cultiva-le individual in ghivece. Ai grija sa le sadesti la aceeasi adancime in care au stat si in vechiul ghiveci. Continua sa le tii intr-un loc insorit, in care au parte de cel putin patru ore de lumina directa.
7. Daca vrei sa il cultivi in gradina si nu in apartament, asigura-te ca il transplantezi atunci cand pericolul inghetului a trecut.
8. Lamaiul este destul de sensibil si are nevoie de apa in mod constant. Trebuie sa te asiguri ca apa ii ajunge la radacini. Uda-l cam o data la trei zile, insa daca e cultivat in gradina, ajusteaza cantitatea de apa si in functie de ploi.
9. E bine ca de doua-trei ori pe an sa fertilizezi solul in care este plantat lamaiul. Foloseste un ingrasamant care sa contina azot, fosfor si potasiu intr-un raport de 2-1-1.
10. Trebuie sa stii ca atunci cand ajunge la 40-50 de centimetri inaltime este bine sa il altoiesti ca sa te asiguri ca va inflori si ca va rodi.