Fructe

#lamai ghiveci #plantare lamai #cultivare lamai #fructe #lamai

Invata sa cultivi un lamai de la A la Z

Cui nu-i place mirosul proaspat pe care il emana lamaile atunci cand sunt stoarse sau contrastul pe care il creeaza florile albe pe langa frunzele copacelului. Iata mai jos un ghid complet de cultivare a lamaiului.

1. Taie doua lamai in jumatate si aduna samburii. Spala-i bine intr-un bol sau intr-o strecuratoare, astfel incat sa scapi de orice urma de pulpa. In felul acesta nu va dezvolta ciuperci care sa ucida rasadurile.

2. Pune apa calduta intr-un castron si lasa semintele scufundate acolo vreme de cateva ore ca sa le ajuti sa incolteasca mai usor.

3. Umple trei sferturi un ghiveci cu pamant special pentru citrice. E bine sa alegi acest pamant, intrucat e format in mare parte din lut si din nisip, ceea ce ii asigura o drenare buna.

4. Infige samburii la suprafata si uda constant pamantul, fara insa sa lasi apa sa balteasca. E bine sa eviti ca acestia sa se usuce, pentru ca vor germina mai greu sau chiar deloc. Pentru a ajuta samburii sa inmugureasca, acopera vasul cu o folie din plastic si vei crea in acest fel un efect de sera.

5. Tine vasul aproape de o sursa de caldura, iar in trei-sase saptamani vor samburii incolti. Indeparteaza folia de plastic dupa germinare si aseaza ghiveciul in apropierea unei ferestre, la soare.

6. Cand plantutele au ajuns cam la 10-12 centimetri inaltime, separa-le si cultiva-le individual in ghivece. Ai grija sa le sadesti la aceeasi adancime in care au stat si in vechiul ghiveci. Continua sa le tii intr-un loc insorit, in care au parte de cel putin patru ore de lumina directa.

7. Daca vrei sa il cultivi in gradina si nu in apartament, asigura-te ca il transplantezi atunci cand pericolul inghetului a trecut.

8. Lamaiul este destul de sensibil si are nevoie de apa in mod constant. Trebuie sa te asiguri ca apa ii ajunge la radacini. Uda-l cam o data la trei zile, insa daca e cultivat in gradina, ajusteaza cantitatea de apa si in functie de ploi.

9. E bine ca de doua-trei ori pe an sa fertilizezi solul in care este plantat lamaiul. Foloseste un ingrasamant care sa contina azot, fosfor si potasiu intr-un raport de 2-1-1.

10. Trebuie sa stii ca atunci cand ajunge la 40-50 de centimetri inaltime este bine sa il altoiesti ca sa te asiguri ca va inflori si ca va rodi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare