Fructe

#gradina #fructe exotice #kiwi

Kiwi

Kiwi este un fruct exotic , calabil sa se dezvolte si la clima tarii noastre daca i se ofera cateva conditii minime.  Daca este altoit, copacul iti va da in cativa an fructe comestible, insa pana atunci te poti bucura de aspectul sau placut.


Plantare


Selecteaza o locatie insorita cu un sol care se dreneaza foarte bine si planteaza butasii acolo. Copaceii mici pot fi cumparati din serele de flori sau magazinele speciale de gradinarit, insa daca ai rabdarea necesara, poti planta cateva seminte de kiwi intr-un ghiveci, iar cand copacul incepe sa creasca, il poti altoi si apoi transfera afara, in gradina.


Udare


Pe tot parcursul dezvoltarii si imediat dupa plantare, copacul de kiwi trebuie sa primeasca suficienta apa pentru ca radacinile sa fie hidratate. Totusi, ai grija ca solul sa fie unul care se dreneaza cu rapiditate pentru a evita ca radacina sa putrezeasca. 


In timpul verii, copacul de kiwi are nevoie de udari zilnice, asa ca ar fi bine sate asiguri ca primeste cantitatea necesara de apa si sa incepi sa raresti udarile abia la inceputul toamnei, cand vremea se raceste si pamantul va retine apa mai mult timp.


Lumina si temperatura


Kiwi-ul este un pom fructifer exotic, ceea ce inseamna ca are nevoie de multa lumina si temperaturi ridicate . Incearca sa plantezi copacul intr-un loc in care sa se bucure de soare intreaga zi.


In ceea ce priveste temperatura, kiwi-ul  se dezvolta foarte bine atunci cand aceasta este ridicata. In sezonul rece, ar fi bine sa muti copacul intr-un ghiveci mare si sa il tii in casa pana cand vremea incepe sa se incalzeasca suficient de mult incat planta sa suporte.


Daca este deja foarte mare si nu are loc in casa, poti sa ii incercuiesti zona radacinilor cu crengi si frunze uscate, astfel incat aceasta sa nu fie afectata de zapada si inghet.


Fertilizare


In primii doi – trei ani, copacul de kiwi nu are nevoie de fertilizator deoarece acesta se dezvolta cu usurinta si fara, insa dupa 2 – 3 ani, ai putea sa ii oferi uneori un ferilizator organic, special create pentru fructe exotice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului