Chiar daca lamaile nu cresc in mod normal la noi in tara, poti aduce si la tine acasa un strop din exotismul acestor fructe, adoptand un lamai. Vei remarca modul facil de intretinere, efectul decorativ deosebit si bucuria de a avea lamai in casa tot timpul anului.Lamaiul de apartament este o planta decorativa si rareori te poti folosi de fructele sale, desi acestea cresc abundent. Acest tip de lamai creste sub forma de arbust si nu are mai mult de 20-30 cm. Frunzele sale sunt simple, lunguiete si nu se remarca prin aspect, insa florile sunt de culoare alb cu roz si au un parfum minunat.


Ingrijirea lamaiului

Avand frunze rezistente, care stau verzi mai tot timpul anului, lamaiul are nevoie de caldura si temperaturi de peste 0 grade. Orice incercare de a-l expune la frig va provoca distrugerea sa.
Perioada ideala pentru lamai este vara, iar temperatura ideala de crestere se situeaza intre 20-30 de grade. Aflat sub temperaura de 13 grade, lamaiul va intra in repaos.

Desi provine din tari exotice, lamaiul nu se va dezvolta la temperaturi care depasesc 35 de grade, de aceea este recomandat sa nu-l lasati la soare sau pe terase inalte, in zilele toride de vara.

Ca orice alta planta exotica, lamaiul nu suporta apa in excesv, dar nici seceta. Lamaiul trebuie udat cu apa la temperatura camerei, de aceea este bine sa tineti o sticla de apa langa el si sa-l udati cu ea, indiferent de anotimp.

La prima udare , este bine sa turnati destula apa incat pamantul sa fie bine imbibat. Ulterior, asteptati sa se usuce pamantul si abia apoi udati din nou.

Lamaiul are nevoie de un amestec de pamant fertil, iar o data pe an este recomandat ca pamantul sa fie schimbat, dar trebuie inlocuit si ghiveciul cu unul mai mare pana la varsta de 6 ani.

Unde se plaseaza lamaiul

Lamaiul are nevoie de lumina, dar nu de lumina directa a soarelui. Astfel, amplasarea ghiveciului cu lamai se va face undeva in interiorul camerei, nu pe pervazul geamului. Din cauza sensibilitatii sale, lamaiul se va feri de curentii de aer, deci ar trebui sa fie plasat undeva sus.

Daca lumina naturala nu ajunge in cantitate suficienta la el, se poate folosi o sursa suplimentara de lumina artificiala.

Pe timpul verii este bine sa-l tinteti pe balcon, la un loc ferit de caldura.


Cum luptam cu afectiunile lamaiului

Climatul din apartament este favorabil atacurilor din partea diverselor feluri de daunatori, cei mai des intalniti fiind paduchii de fruze. O masura eficienta impotriva acestora este stergerea frunzelor si ramurilor cu un amestec de apa si alcool pentru inlaturarea lor si folosirea unui insecticid .

Nu uita:

- lamaii infloresc primavara, dupa care apar fructele mici, insa majoritatea acestora vor cadea. De la an la an, vei vedea ca fructele lamaiului se vor inmulti si vor creste mai mult, dar perioada de coacere completa a unei lamai este de peste 1 an.
- taierea lamaiului se face numai in conditiile in care crengile sunt prea lungi ca sa poata sustine fructele sau se incurca intre ele.
 

  •   2011-10-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ioana Stanciulescu

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii