Fructe

#capsune #ingrijire #cultura

Particularitatile culturii capsunului

Capsunul este o rentabil pentru ca se cultiva usor si ocupa spatii restranse din gradina. Capsunul este o plante pomicola semierboasa perena si, daca este ingrijita cum trebuie, devine foarte productiva. Are cerinte moderate fata de caldura, lumina si calitatea solului . Iata totusi cateva particularitati ale culturii capsunilor:

 

1 Lumina si caldura


Dupa cum aminteam mai sus, capsunul are cerinte moderate fata de caldura astfel ca se dezvolta bine in regiunile cu temperatura medie anuala de 7-10 Ciar iarna rezista chiar si pana la -27 C.

In cazul in care plantele au fost acoperite cu un strat de paie sau multi pot sa reziste bine si la temperaturi mai scazute.
Pentru ca nu are cerinte foarte mari fata de lumina, capsunul poate fi cultivat si printre pomi sau arbusti.


2 Umiditate


Pentru ca radacinile sale sunt superficiale, capsunul este mai pretentios fata de umiditatea din sol. Are nevoie de soluri usoare, afanate, luto-nisipoase, aerate, cu 700-900 mm/m2 de precipitatii pe an.

In zonele secetoase capsunul trebuie udat constant.


3 Infiintarea culturii


Inainte de plantare este bine sa fertilizezi pamantul, sa-l maruntesti si sa-l nivelezi.
Pentru o cultura multianula, pe care s-o pastrezi in acelasi loc timp de 3-4 ani, este bine sa insamantezi pamantul in septembrie-octombrie pentru ca pana la sosirea iernii plantele sa fi dezvoltat radacini.

In luna noiembrie terenul trebuie mulcit cu paie sau frunze uscate pentru a proteja capsunii de ger.


4 Lucrari importante de ingrijire


Odata cu venirea primaverii este recomandat sa strangi mulcul si sa mobilizezi solul, musuroind usor planta. Atentie sa nu acoperi mugurele principal pentru ca in aceste conditii el poate putrezi.

Verifica plantutele pentru a vedea daca nu au fost atacate de boli sau daunatori si ia masurile necesare pentru combaterea lor, la nevoie.

De asemenea, atunci cand incep sa apara stolonii, tulpinile filiforme trebuie rupte pentru a permite dezvoltarea lor.

Odata cu aparitia fructelor, recoltarea lor se face din doua in doua zile, pe masura coacerii lor.
Dupa recoltarea capsunelor, terenul se sapa in continuare de 2-3 ori, se indeparteaza stolonii care mai apar, se completeaza golurile si se uda in caz de seceta.

De asemenea, poti sa aplici un tratamament special pentru toamna.

La fel ca in anul precedent, inainte de venirea iernii, este bine sa protejezi capsunii cu un strat de mulci sau de frunze uscate.

  •   2011-06-17
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii