Fructe

#zmeura #fructe #fructe de padure #octombrie #plantare zmeura #plantare zmeura gradina

Planteaza zmeura toamna si vei avea recolta bogata vara

Daca vrei ca vara viitoare sa te bucuri de aroma zmeurii proaspete sau sa pregatesti cateva borcane de dulceata din recolta proprie, acesta este momentul sa plantezi rasadurile care iti vor aduce delicioasele fructe.

Zmeura este cunoscuta pentru beneficiile sale numeroase: contine o multime de vitamine, taie pofta de mancare, ajuta la pierderea in greutate si este un bun detoxifiant. Dar este si un fruct delicat foarte gustos. Suficiente motive sa te apuci de cultivat chiar si cativa metri patrati? Iata ce ai de facut:

Sursa foto: wallconvert.com

1. Alege soiul potrivit. Cauta un soi care se preteaza la a fi plantat toamna, in octombrie-noiembrie. E bine sa nu risti ca frigul sa vina la doar cateva zile dupa ce ai asezat plantutele in pamant pentru ca ti le va distruge, asa ca fii atent la prognoza meteo.

2. Pregateste terenul. Trebuie sa stii ca zmeura are nevoie de multa lumina naturala, asadar trebuie sa ii alegi un loc scaldat in soare 6-8 ore pe zi. Evita sa le asezi la umbra vreunui zid, a unui gard inalt sau a unui copac. In general, zmeura prefera solurile mai usoare, aerisite si bine drenate. Un sol nisipos e ideal pentru aceasta planta.

Cu cateva saptamani inainte sa sadesti plantele, imbogateste pamantul cu substante nutritive. Pentru a tine la distanta bolile, evita zonele in care au fost cultivate mure, rosii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri.

3. Sadeste plantutele. Sapa santuri de aproximativ 30 de centimetri adancime si late de un metru. Aseaza plantele in sant cam la 40 de centimetri distanta intre ele. Acopera-le radacina cu pamant si langa fiecare planta monteaza un spalier pe care se va catara atunci cand tulpina va incepe sa se dezvolte.

4. Lasa plantele la iernat. Acopera terenul pe care ai plantat zmeura cu frunze uscate, rogojini sau plastic pentru ca acestea sa protejeze solul si radacinile de inghet.

Sursa foto: auntieksgarden.blogspot.com

5. Curata terenul. Primavara, curata suprafata solului de resturile ramase dupa topirea zapezii si fertilizeaza-l. Plantele au nevoie de multa apa dupa luna martie, cand incepe perioada lor de vegetatie si de inflorire.

Sursa foto: khandrolingcoop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului