Fructe

#fructe #pomi fructiferi #pomi #crestere

Pomi fructiferi - influenta factorilor de mediu

Inainte de a planta pomi fructiferi este bine sa ai in vedere factorii de mediu specifici zonei tale. Greselile pe care le poti savarsi se repara greu si pot duce si la defrisarea livezii de pomi fructiferi. Spre exemplu, nu poti cultiva cais sau piersic intr-o regiune umbroasa si ploioasa, pentru ca acesti pomi fructiferi nu vor rodi corect si la capacitate maxima. De asemenea, nu este indicat sa cultivi mar sau par in zone unde precipitatiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an. Pentru a da roade, acesti pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitatii. De aceea, inainte de a planta pomi fructiferi in gradina ta, ar fi bine sa ai in vedere preferintele fiecarei specii fata de  factorii de mediu .


1 Lumina


Lumina joaca un rol important in cresterea si rodirea pomilor. In conditii de lumina suficienta, fructele sunt mari, bine colorate, bogate in zaharuri si vitamine.

Cei mai pretentiosi la lumina sunt: nucul, piersicul, caisul, ciresul, parul, marul si visinul. Mai putin pretentiosi la lumina sunt arbustii: coacazul, agrisul, alunul, zmeurul si capsunul, care pot fi cultivati si in semiumbra.

Putem influenta iluminarea livezii prin alegerea locului cu expozitie buna, prin distante de plantare corespunzatoare si prin rarirea coroanelor.


2 Caldura


Caldura este factorul de mediu cu cea mai mare importanta. Pomii fructiferi care rezista cel mai bine la frig sunt marul si prunul, dupa care urmeaza ciresul si caisul.

Infloritul, germinarea polenului si legarea fructelor se realizeza in conditii de temperatura cuprinsa intre 12o si 20oC.

Temperaturile negative, brumele, ploile reci, vantul uscat sau prea cald diminueaza procentul de legare sau compromite total florile. Fructele tinere sunt si mai sensibile la inghet; ele pot degera la -1,1o...-1,5oC.


3 Apa


Apa este de asemena un factor deosebit pentru cresterea de pomi fructiferi. Pomii cresc si rodesc bine daca solul are 75-85% din spatiile lui pline cu apa iar umiditatea aerului este de 65-80%.

Daca solul retine prea multa apa si lipseste aerul, frunzele se ingalbenesc iar treptat pomii se usuca, pentru ca radacinile nu mai pot respira. Foarte sensibili din acest punct de vedere sunt: caisul, ciresul, piersicul si migdalul. Mai rezistenti sunt: gutuiul, prunul altoit pe corcodus si marul.


4 Aerul


Este adevarat ca pomii reduc poluarea dar la o poluare ridicata, viata lor este pusa in pericol. Aerul, prin compozitia si miscarile lui influenteaza cresterea si rodirea pomilor fructiferi.

Atmosfera poluata cu bioxid de sulf, brom, clor, flor, praf de ciment si fum reduce fotosinteza, produce arsuri pe frunze si fructe, duce la caderea acestora si, in ultima instanta, la uscarea pomilor.


5 Solul


Alaturi de caldura, solul este cel mai important factor de vegetatie pentru pomii fructiferi. Sunt preferate solurile cu textura mijlocie, adica nici prea argiloase, nici prea nisipoase. In zonele secetoase sunt de preferat solurile mai grele, caci retin mai multa apa, iar in zonele umede ideale sunt solurile usoare, care se incalzesc usor.

Caisul, piersicul, parul si ciresul iubesc solurile usoare iar prunul, marul si visinul, pe cele mai grele.
Pomii nu reusesc sa se dezvolte in solurile mlastinoase, foarte grele, joase, care retin multa apa dupa ploaie.

Sursa foto : www.thundafunda.com

  •   2010-06-23
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii