Fructe

#zmeuri #afini #plantare fructe #muri #fructe de padure #fructe

Provocarea anului 2017! O gradina plina cu fructe de padure

Capsunii sunt cei mai populari arbusti de fructe din gradina. Ce ar fi insa, ca in 2017, sa-ti extinzi cultura de fructe de padure, si sa plantezi pe langa tufele de capsuni si afini, muri sau zmeuri? Iata ce trebuie sa stii despre acestia!

Plantarea afinilor

Afinii se planteaza primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut. Tufele de muri se planteaza la o distante de 2-3 metri intre randuri si 1 metru intre arbusti.

Sapa gropi de 50 cm in diametru si 50 cm in adancime. Adauga in acestea tuba si nisip in groapa pentru a avea un sol bine drenat Asigura-te ca asezi un strat consistent de 20-25 cm adancime. Adauga apoi afinii si acopera bine cu pamant. Uda apoi solul foarte bine.

In primul an trebuie evitate ferilizarile. Totodata, trebuie sa tii cont ca afinii vor rodi dupa doi sau chiar trei ani de la plantare.

Plantarea zmeurilor si murilor

Zmeurii si murii se planteaza in martie-aprilie. La plantare trebuie sa tii cont ca acestia iubesc soarele si lumina, asadar nu trebuie plantati in locuri umbroase. Acestia se planteaza la distanta de 2-3 metri intre randuri si 1 metru intre arbusti.

Sapa gropi de 40 cm in diametru si 60 cm in adancime. Jumatate din pamantul scos din gropi se afana bine si se amesteca cu nisip si turba, apoi se aduga din nou in groapa, umpland-o pana la jumatate. Adauga butasii, avand grija sa stea drepti si acopera bine cu restul de pamant. Uda apoi solul foarte bine.

Daca in prima saptamana de la plantare nu ploua, atunci trebuie sa repeti udarile de inca doua ori, folosind aproximativ 3 litri de apa pentru fiecare planta. Dupa aceea, plantele se mai uda doar in verile secetoase, cand nu ploua pe o perioada mai indelungata de o luna.

Trebuie sa tii cont ca acestia vor rodi incepand de anul viitor. Este posibil sa faca si in primul an fructe, insa foarte putine.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului